Instalacija Almira Derviševića

“Putokaz” ka istinskom uspjehu čovjeka i društva

putokaz 3

Djelo ‘Putokaz’ realizirao je na prozoru (kroz koji ima kontakt sa svijetom) stana u Nizozemskoj, u kojem živi u vrijeme samoizolacije kao načina prevencije u aktualnim okolnostima

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević autor je djela kojim je, u projektu ‘Mine pozor’ u periodu samoizolacije, ukazao na univerzalne vrijednosti koje doživljava kao putokaz ka istinskom uspjehu čovjeka i društva.

Djelom ‘Putokaz’ želi ukazati upravo na te vrijednosti kojima se čovjek i društvo trebaju vratiti i iz njih dalje razvijati. Misli da proces povratka življenju univerzalnih vrijednosti nema alternativu.

Iskrenost, pravednost, odgovornost, ljubav, hrabrost, milost, odlučnost, plemenitost, dobročinstvo, darežljivost, nada… Za autora su to neke od univerzalnih vrijednosti koje čovjeku daju istinski smisao životu i umiranju.

Za njega su to i stid, tolerancija, zahvalnost, pobožnost, blagost, otvorenost, empatija, razumijevanje, povjerenje, moralnost, duhovnost, čovjekoljublje, strpljenje, skrušenost, pravičnost, pouzdanost, čistoća, disciplina, vjernost, solidarnost, samokritičnost, pismenost.

– Povratak življenju tih vrijednosti jeste naš spas, jeste putokaz koji će nas udaljiti od zla, približiti dobru. Povratak istinskim vrijednostima jeste putokaz ka istinskome uspjehu čovjeka i društva – naglasio je.

Misli da je potrebno, kroz odgoj i obrazovanje djece, posvetiti mnogo više pažnje toj temi shvatajući da na taj način doprinosimo sveopćem oporavku i opstanku.

– Za oporavak i opstanak potreban je maksimalan napor i kreativnost zajednice. Za većinu ljudi porodica jeste mjesto gdje razvoj čovjeka započinje. Taj početak, kao i cjelokupan odgojni proces, potrebno je maksimalno sistematski podržati, dati mu mjesto u društvenoj svijesti koje i zaslužuje – naglašava.

Dodaje da je pri odgoju i obrazovanju važno i da djeca imaju pred sobom primjere u odraslim osobama.

Djelo ‘Putokaz’ realizirao je na prozoru (kroz koji ima kontakt sa svijetom) stana u Nizozemskoj, u kojem živi u vrijeme samoizolacije kao načina prevencije u aktualnim okolnostima.

Taj autor na isti način realizirao je ranije i djelo ‘Mine pozor’ a tema njegovog rada bile su negativnosti unutar čovjeka koje je usporedio sa minama. Mjesto realizacije tih instalacija odredile su okolnosti u kojima se čovječanstvo nalazi, zbog virusa korona.

Projekt ‘Mine pozor’ ima za cilj inspirirati čovjeka i društvo povratku univerzalnim vrijednostima, doprinijeti jačanju svijesti o pitanju uzroka i posljedica opasnosti s kojima je čovječanstvo suočeno. Cilj projekta je i jačati čovjekovu svijest koja se odnosi na univerzalne vrijednosti koje čovjeka i društvo čine zdravim, vrijednosti koje ga čine čovjekom.

Konceptualni umjetnik Almir Dervišević (1972.) iz Sarajeva, živi i radi u Nizozemskoj. Školovao se pri Visokoj školi primijenjenih umjetnosti u Utrehtu i Likovnoj akademiji u Sarajevu, u klasi profesora Mustafe Skopljaka. U periodu 1994. – 2004. studirao je na odsjecima arhitekture, likovne umjetnosti i nastavničkom odsjeku. Diplomirao je 2000. kao likovni umjetnik smjer kiparstvo, a 2004. na nastavničkom odsjeku i stekao zvanje docent likovne umjetnosti.