zagreb

Rade Šerbedžija otvorio 9. Festival Miroslav Krleža

rade serbedzija1

Program 9. festivala Miroslav Krleža, posvećen jednom od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih književnika, ove godine održava se u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža

Programom Sjećanja Krležinih suvremenika, u sklopu kojega je Rade Šerbedžija izveo svoj autorski projekt “Moj obračun s njima” otvoren je 9. festival Miroslav Krleža, javlja Anadolu Agency (AA).

Program 9. festival Miroslav Krleža, posvećen jednom od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih književnika, ove godine održava se u prostorima Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, jer je Krležin Gvozd, književnikova rodna kuća, pretrpjela znatne štete u potresu koji je pogodio Zagreb 22. marta ove godine.

Direktor Festivala Goran Matović uvodno je istaknuo kako se ovogodišnji festival održava u posebnim okolnostima, kako zbog šteta nastalih od potresa, tako i zbog koronavirusa. Šerbedžija je predstavu igrao u dva termina kako bi u prostoriji bio ograničen broj osoba u publici i kako bi se poštivale epidemiološke mjere.

Ovogodišnje festivalsko izdanje održava se pod geslom “Ništa nas ne smije iznenaditi”.

Festival će ove godine obuhvatiti 12 različitih događanja.

Na festivalskom programu su i monološka freska “Na rubu pameti” u interpretaciji Dragana Despota, monodrama “Bobočka “u izvedbi Ecije Ojdanić, HNK Varaždin učestvovat će s dramom “Maskerata” u režiji Ivana Planinića, mostarski HNK s predstavom “Kraljevo” u režiji Ivana Lea Leme.

U završnom događanju održat će se izvedba “Djetinjstva u Agramu” prema zamisli i režiji Senke Bulić i Ane Prolić.

U popratnom festivalskom programu bit će predstavljen reprint Krležine knjige “Tri kavalira gospođice Melanije: Staromodna pripovijest iz vremena kad je umirala hrvatska moderna” iz 1920., održan performans “Zagreb Kamila Emeričkog” autorice Snješke Knežević, a Boris Svrtan će, uz podršku glumaca Gavelle, čitati fragmente iz Krležinih “Zastava”.

Između ostalog, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) bit će održana izložba Krležinih rukopisa “Dijalozi – Josip Vaništa/Miroslav Krleža”.

Festival će završiti tradicionalnim gastronomsko-nadrealističkim susretom “Doručak kod Krleže” u Kavani “Kavkaz” s počekom točno u sedam sati 7. jula, u vrijeme Krležina rođenja.

Festival Miroslav Krleža traje do 7. jula.