Radionica savremenog plesa i “Dancewalk” performans u Mostaru

dancewalk

Četvrti međunarodni festival savremenog plesa i performansa Zvrk 2017. održat će se u Mostaru, Sarajevu i Banjaluci.

Osnovni ciljevi Festivala je promocija savremenog plesa i edukacija novih generacija plesača, umjetnika i autora u Bosni i Hercegovini, najavili su organizatori.

Programom u Mostaru predviđeno je održavanje plesne radionice savremenog plesa u četvrtak, 21. septembra, od 18 do 19:30 sati, u Muzičkom centru “Pavarotti”, dok će dan kasnije umjetnik Foofwa d’Imobilité izvesti performans “Dancewalk”.

“Dancewalk” u Mostaru želi dotaknuti temu urbane zapuštenosti grada, a održat će se u petak, 22. seprembra, s početkom u 17 sati. Početak tačke plesne šetnje je Kriva ćuprija.

Po okvirnoj procjeni, “Dancewalk” bi trebao stići u Park Zrinjevac između 18:15 i 18:30 sati, gdje će se performansu priključiti plesači plesnog studija “Flash” će te zajedno s koreografom otplesati prostor parka.

Foofwad’Imobilité je solist študgardskog baleta. Svoju koreografsku karijeru započinje 1998. godine u New Yorku, a svoju plesnu kompaniju Neopost Foofwa Companyosniva osniva 2000. godine u Ženevi.

Od 2015. godine, Foofwa d'Imobilité kreirao je 11 Dancewalk performansa, uvijek specifičnih za grad u kojem se izvodi. Dancewalk je aktivnost koja koristi hodanje kao koreografsku osnovu, te na nju dodaje plesne pokrete.