Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zenica

Radionica za djecu, izložba stripa i promocija knjige za Svjetski dan muzeja

l_89f7e464ff19174e57705e3987fbae0e

Pedagogica Lejla Agić, napominje Jašarević, u malom muzejskom kutku priredila je radionicu: “Notarijat u duhu srednjeg vijeka”, koja će početi u 11.00 sati te u sklopu koje će ugostiti osnovce nekoliko zeničkih škola

Svjetski dan muzeja -18. maj, u Muzeju grada Zenica nastavljaju obilježavati s nekoliko današnjih programa za najmlađe te odrasle- kazao je za Fenu direktor zeničkog muzeja Adnadin Jašarević.

Pedagogica Lejla Agić, napominje Jašarević, u malom muzejskom kutku priredila je radionicu: “Notarijat u duhu srednjeg vijeka”, koja će početi u 11.00 sati te u sklopu koje će ugostiti osnovce nekoliko zeničkih škola.

– Notarijat je onakav kakav je bio nekada, u doba Kulina bana u srednjovjekovnoj Tvrđavi Vranduk. Tu će se mališani učiti umijeću notara, praviti pečate… da i na taj način dožive kako su živjeli njihovi preci – kaže Jašarević.

U večernjim satima, s početkom u 19.00, predstavit će i izložbu stripa Ismeta Erdića “Kulin ban – Tajna slanih izvora”.

– Ovo je prvi put u historiji Bosne i Hercegovine da je neko Kulina bana predstavio i u ovom medijumu, znači, u “Devetoj umjetnosti”. Poslije te izložbe predstavit ćemo i etnografsku knjigu “Bistrica – mjesto kod Zenice”, autora Vernesa Menzilovića.

Bistrica je u blizini Vranduka pa vidite da smo sve programe vezali za srednjovjekovnu Tvrđavu Vranduk i da o našoj baštini govorimo u maniru naše tradicionalne manifestacije: “Tragovima bosanskog kraljevstva”- istakao je Jašarević.

Podvlači kako su Svjetski dan muzeja počeli obilježavati još krajem aprila, regionalnom manifestacijom “Noć tvrđava”, u sklopu koje su u Tvrđavi Vranduk otvorili i srednjovjekovno Trgovište. Gostima su, dodaje, bili upriličili i srednjovjekovnu zabavu- gađanje lukom i strelom, takmičenje u trčanju u vrećama, potezanje konopca, nabacivanje potkova (karike na marike) te kušanje jela srednjovjekovne kuhinje i slušanje srednjovjekovne muzike.

U okviru 25. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće”, napominje, već su održali tri promocije knjiga regionalnih pisaca iz Srbije i Crne Gore, koji se “uklapaju u kontekst Tragova bosanskog kraljevstva i program Svjetskog dana muzeja”.