Radovi bh. fotografa na izložbi u Historijskom muzeju BiH

izlozba (1)

Izložba najboljih odabranih radova bh. fotografije “FotoBiH 2016” postavljena je večeras u Historijskom muzeju BiH, a javnosti će biti dostupna desetak dana.

Foto klub Valter, Historijski muzej BiH i Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH okupili su izlagače iz deset klubova iz cijele BiH i jednog samostalnog autora te izložili 76 originalnih fotografija.

Teme su slobodne, izložene su crno bijele i fotografije rađene u koloru, a rezultat su rada kako profesionalnih fotografa tako i entuzijasta – zaljubljenika u tu umjetničku formu.

Radi se o cirkulacionoj izložbi, a najbolje su odabrane među 750 fotografija 106 autora koliko ih je prispjelo na konkurs. Izložba će biti predstavljena u desetak bh. gradova, a svaki od tih gradova ima svoj žiri ili selektora koji iz fundusa fotografija prispjelih na konkurs odabira 80 do sto fotografija namijenjenih za izložbu.

Predsjednik Foto kluba Valter Muhamed Borović kazao je Feni da izložene fotografije predstavljaju najbolje radove, a sarajevsku postavku izložbe odabrala je Imrana Kapetanović iz Asocijacije za umjetničku fotografiju BiH.

Naglašava da je planirano da do kraja februara naredne godine bude završen ciklus postavljanja izložbe u bh. gradovima, nakon čega će biti raspisan novi konkurs za odabir radova za nadne izložbe.

Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH osnovana je 1910. godina, a sjedište joj je u Tuzli. Članovi te asocijacije različitog su nivoa znanja, kvalitete rada i starosne dobi te okuplja kako majstore fotografije, tako i amatere.