Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Radovi Lamije Halilagić u galeriji Brodac

brodac

“Egzibicija u tajnoj sobi/plavi tepih” naziv je samostalne izložbe radova umjetnice Lamije Halilagić kojom će se predstaviti sarajevskoj publici 30. marta u Galeriji Brodac.

H:ART ovom izložbom nastavlja doprinositi razvoju i promociji kulture u Sarajevu. Nakon niza javnih galerija otvorenih u sarajevskim haustorima te projekata realiziranih u saradnji s Pravo ljudski festivalom i Udruženjem Crvena, H:ART nastavlja ispunjavati i svoju misiju – afirmirati mlade umjetnike u vremenu hiperprodukcije u kojem se kultura zanemaruje, saopćeno je iz H:ART-a.

Umjetnik Mate Lajoš Lazar zapisao je o izložbi da nas likovnost generacija umetnika koje su se školovale za 21. vijek neumitno upućuju na njihovo vješto korištenje tehnologije u izrazu, posebno IT-ja. Toj generaciji, kazao je, pripada i Lamija Halilagić, i svojim godinama i senzibilitetom.

– Pozivajući se na svoja akademski stečena znanja, Lamija nas u svom crtežu podsjeća na Koktoa a u svojim lavirnim radovima na Šegala. Koristeći tekst, upućuje nas na konceptualnu umjetnost. Sve to ona uspijeva svojim istančanim osjećajem za liniju, površinu i konceptualnu poruku koja leži iza naziva njenih djela, prenijeti na publiku koja je i sama upućena na korištenje tehnologije i brzo, jezgrovito upijanje više informacija istovremeno – istaknuo je on.

Lamija Halilagić rođena je 1991. u Novom Pazaru, a već od 2001. pohađa časova slikanja kod akademske slikarke Kadire Nokić. Akademiju likovnih umjetnosti upisuje u Sarajevu 2010. godine, gdje je i diplomirala u klasi profesora Amera Bakšića, na Odsjeku za slikarstvo. Trenutno je studentica master studija na ALU Sarajevo.