Kultura

"Festival slike"

Radovi sedam fotografkinja na izložbi u okviru Prvog festivala fotografije

10/05/2019

Trodnevni "Festival slike" je prvenstveno događaj edukativnog karaktera, a ulaz na sve programe je besplatan i otvoren za javnost

Tri autorice izložbe “Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti”, Nichole Sobecki, Sara Terry, Linda Bournane-Engelberth danas su zajedno sa posjetiocima i učesnicima radionice u okviru Prvog festivala slike u Sarajevu, na Akademiji likovnih umjetnosti obišle izložbu i govorile o svojim radovima.

Riječ je o izložbi sedam fotografkinja iz Agencije VII, koja je organizator Festivala, Sare Terry, Anush Babajanyan, Linde Bournane Engelberth, Maggie Steber, Nichole Sobecki, Jessica Dimmock i Ilvy Njiokiktjen, koje kroz svoje radove preispituju različite aspekte muškosti, postavljajući je u nove okvire i istražujući različit historijski i kulturološki kontekst.

Učesnica radionice za žene Akademije VII i fotografkinja Nerma Sofić ističe da je ovo odlična prilika da se upozna s drugim ženama iz regije u ovom poslu, kao i da upozna mentorice koje su svjetski priznate novinarke fotografkinje.

– Mislim da je ovo fantastična prilika za žene iz regije pošto se ovdje ne dešava puno stvari za žene u fotografiji i nadam se da je ovo samo početak – kazala je Sofić.

Sara Terry, nagarađivanja fotografkinja i redateljica dokumentarnih filmova, poznata po radovima koji pokrivaju postkonflikte priče, predstavljajući radove na izložbi istakla je da je u ovom projektu uzela neke od najpoznatijih slika golih žena iz istorije umjetnosti koje su napravili muškarci, prerađujući ih na način da zamjeni uloge spolova na fotografijama.

Tako je ponovo kreirala sliku, preuzimajući ulogu stvaraoca, ali sada kao žensko biće, odabirući pozadinu, vrijeme, mjesto, objekte, poruku, stvarajući rad kroz, kako je rekla, svoj ženski pogled, spajajući u jedno sopstvenu kritiku roda, moći i prezentacije.

Akademija VII, organizator Festivala slike koji se održava od 9. do 11. maja u Sarajevu, novi je projekt Fondacije VII i partner foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu, Francuska, Chiang Maiu, Tajland i Sarajevu, BiH.

Misija ovog projekta koji će usko surađivati s lokalnim kulturnim institucijama je stvaranje obrazovne platforme za vizualno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni dio tog projekta.

Trodnevni “Festival slike” je prvenstveno događaj edukativnog karaktera, a ulaz na sve programe je besplatan i otvoren za javnost.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.