Raspisan konkurs za književnu nagradu Predrag Matvejević

Suzana Matvejević
Foto: Fena

Knjige će ove godine ocjenjivati stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Elvedin Nezirović i Andrea Grgić

Portal Radio Gornji grad (Gornjogradski književni festival), Suzana Matvejević i Kulturno informativni centar u Zagrebu, u saradnji s hrvatskim P.E.N. centrom po treći put su raspisali konkurs za Književnu nagradu Predrag Matvejević.

Nagrada se dodjeljuje za književno djelo bez obzira na žanr – književne eseje, pripovijetke, poeziju, drame, romane ili hibridne forme koje, uz neupitnu književnu kvalitetu, na određeni način odražavaju vrijednosti uključivosti, otvorenog društva, ravnopravnosti i istinske slobode govora, te uopće humanističke vrijednosti koje je Predrag Matvejević zastupao.

Nagrada se dodjeljuje u vidu skulpture ”Matvejević”, rad kipara Mrđana Bajića iz Beograda, i novčanog iznosa od 1.000 eura.

Nagrada se dodjeljuje 7. oktobra (na Matvejevićev rođendan), za knjige izdate u posljednje dvije godine na području “regije” (odnosno bivše Jugoslavije), dakle za knjige izdane 2021. i 2022. godine te u prvoj polovici 2023. godine.

Suzana Matvejević je u izjavi za Fenu navela da knjige trebaju biti izvorno pisane na hrvatskom, srpskom, crnogorskom ili bosanskom književnom jeziku, ili prevedene na te jezike ako autori pripadaju slovenskom ili makedonskom jezičnom području.

-Time se samo izražava činjenica da je ovo kulturno i književno područje i dalje upućeno jedno na drugo kao prirodno okruženje, iz jezičnih i kulturnih razloga. Ujedinjeni u različitosti, poput Evrope, gdje su sličnosti ipak opstale, iako su različitosti politički prevagnule – kazala je Matvejević.

Knjige će ove godine ocjenjivati stručna komisija u sastavu Suzana Matvejević, Elvedin Nezirović i Andrea Grgić.

Suzana Matvejević podsjeća da je nagrada pokrenuta od poštovala i prijatelja Predraga Matvejevića kako bi mu se i na ovaj način odala počast.

-Tako su Portal Radio Gornji Grad, odnosno pisac Marijan Grakalić, i pjesnikinja Darija Žilić predložili da se raspiše natječaj za književnu nagradu koja bi nosila njegovo ime – što je i učinjeno; ja sam, kao njegova kći i nasljednica autorskih prava, objeručke prigrlila ideju i odlučila sudjelovati u pothvatu. Svi vjerujemo da bi i on sam najviše volio da mu se ime pamti kroz podršku piscima i umjetnicima. Prvi dobitnik nagrade bio je makedonski pjesnik Borče Panov (2021.) za knjigu poezije Brijanje balona, a međunarodno priznaje izvan konkurencije dobio je Erri De Luca za prevedeni izbor iz poezije pod naslovom Potkožne tetovaže. Drugi je dobitnik u konkurenciji 2022. godine bio mostarski književnik Elvedin Nezirović za knjigu Ono o čemu se ne može govoriti, a uspjeli smo ga i uvjeriti da se za ovu godinu pridruži žiriju nagrade – kazala je Suzana Matvejević za Fenu.

Elvedin Nezirović je istaknuo da mu je čast da i obaveza kao prošlogodišnjeg laureata da bude član žirija.

Knjige je potrebno, u tri primjerka, do petnaestog juladostaviti na adresu: Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5, 10 000 Zagreb, s napomenom ”Za književnu nagradu Predrag Matvejević”.

Uži izbor bit će objavljen sredinom septembra, konačni dobitnik/dobitnica biće poznat 1. oktobra.