Kultura

Nagrađivana predstava

“Ravna ploča” sutra na sceni Zeničkog pozorišta

15/02/2021

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se izvode u skladu sa higijensko-epidemiološkim preporukama

Prva predstava koja će biti odigrana na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica ove sedmice je višestruko nagrađivana predstava „Ravna ploča“ prema tekstu Dragana Komadine, u režiji Lajle Kaikčije. Predstava će biti odigrana u utorak, 16. februara u 19.30 sati u Zeničkom pozorištu.

Predstava „Ravna ploča” je od svoje premijere u maju 2017. godine do sada ukupno osvojila devet festivalskih nagrada u Brčkom, Konjicu i Zenici. Ova predstava govori o sudbini žene u tradicionalnoj, konzervativnoj sredini, koja se ne uklapa u očekivane društvene norme, što ju obilježava i udaljava od ljudi i okruženja. Sa druge strane, predstava progovora i o prejakoj majčinskoj brizi i ljubavi čiji učinci nisu uvijek dobri za dijete.

U predstavi BNP Zenica, pored zeničkih glumaca Nusmira Muharemovića, Roberta Krajinovića, Muhameda Bahonjića, Predraga Jokanovića i Zlatana Školjića, ansamblu se pridružila i Gordana Boban, glumica Kamernog teatra 55, kojoj je u predstavi povjerena glavna uloga. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a kompozitor predstave je Igor Kasapović. Za scenski pokret bio je zadužen Thomas Steyaert.

Sve programske aktivnosti Bosanskog narodnog pozorišta Zenica se izvode u skladu sa higijensko-epidemiološkim preporukama Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zeničko-dobojskog kantona.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.