Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

re:Generacija: Mladi pokazali da mogu i žele graditi bolju BiH

usaid

Sinoć je u sarajevskom kinu Kriterion upriličeno Prikazivanje kratkih filmova i predstavljanje aktivnosti projektnih timova koji su u okviru USAID-ovog projekta re:Generacija, u prethodnih godinu dana, marljivo radili na podizanju svijesti o zajedništvu, poštivanju i prihvatanju različitosti među svojim sugrađanima. Brojni učesnici iz cijele BiH su na ovom druženju predstavili svoje aktivnosti, podijelili iskustva i poslali poruke javnosti da mladi u našoj zemlji mogu i žele raditi na izgradnji bolje budućnosti.

U Sarajevu je, podsjećamo, u septembru prošle godine održan Samit mladih nakon kojeg je odabrano 10 ekipa iz 10 opština (Drvar, Jajce, Doboj, Brčko Distrikt, Gornji Vakuf-Uskoplje, Kotor Varoš, Zvornik, Prijedor, Stolac i Sanski Most) koje su za realizaciju svojih ideja na temu pomirenja osvojili grantove u vrijednosti od po 1.000 dolara. Grantove je obezbijedio USAID, dok je za implementaciju projekta odgovoran Međunarodni republikanski institute (IRI) i Magacin Kabare.

Ideje koje su ovi mladi ljudi predložili kroz svoje projekte su raznovrsne i tiču se sporta, obrazovanja, ekologije, snimanja amaterskih filmova, teatra, razmjene mladih, itd. Upravo je ova idejna raznolikost bila je glavni alat za povezivanje i udruživanje mladih, pripadnika različitih ethničkih grupa, u opštinama iz kojih oni dolaze.

Kao rezultat ovih aktivnosti, danas postoje dvije registrovane organizacije u Kotor Varošu i Jajcu. Udruženje mladih “Heroj” iz Kotor Varoša je u saradnji sa amaterskim pozorištem “Jovan Sterija Popović” uradilo predstavu koja govori o predrasudama i brobi protiv njih.

Projektni tim iz Jajca je registrovao Udruženje za djecu sa poteškoćama u razvoju “Vodopad ljubavi”, za čiji rad su dobili i podršku Opštine Jajce i načelnika, kao i roditelja djece koja su već postala korisnici ovog Udruženja.

U Drvaru je obnovljeno dječije igralište koje je Crveni krst izgradio još 1971. godine, a koje je poslije rata bilo totalno uništeno.

Ekipa iz Brčkog snimila je dokumentarni film “Djeca Dejtona” koji govori o (su)životu u Brčkom, ali i BiH. U saradnji sa umjetnicima iz Eš Gerile, nacrtali su velike zidne portrete tri regionalna glumca (Mustafa Nadarević, Boris Dvornik i Pavle Vuisić) te na taj način Brčkom poklonili specifičan mural, ali i poslali simboličnu poruku.

Svih 10 projektnih timova su svoje radove zabilježili kamerama, a taj materijal je pretvoren u kratke dokumentarne filmove o njihovom radu. Upravo ovi filmovi sinoć su pokazali kako umjetnost može biti u službi društvenih procesa kao što je pomirenje.