"Fokalizator"

Regionalni književni časopis za dostojanstvo umjetnosti

Fokalizator

U predgovoru za prvi broj idejni tvorac i urednik časopisa profesor književnosti Vladimir Vojinović je zapisao da štampana riječ, knjiga nikad nisu bili ugroženi kao danas

Iz štampe je ovih dana izašao prvi broj regionalnog časopisa za književnost i kulturu “Fokalizator”, koji je kao još jedan prilog kulturnom povezivanju i razmjeni pokrenula grupa entuzijasta iz Crne Gore.

U prvom broju časopisa objavljena je proza i poezija Andreja Nikolaidisa, Ognjena Spahića, Monike Herceg, Darka Cvijetića, Dževada Karahasana, Dunje Ilić, Sanje Vojinović, Tanje Stupar Trifunović, Vladimira Arsenića i drugih autora iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i ostalih zemalja regiona.

U predgovoru za prvi broj idejni tvorac i urednik časopisa profesor književnosti Vladimir Vojinović je zapisao da štampana riječ, knjiga nikad nisu bili ugroženi kao danas. Time je značajnija činjenica da je časopis izašao već od prvog broja u printanom izdanju.

Mlada pjesnikinja i članica uredništva časopisa Tijana Rakočević, govoreći za Fenu o časopisu, navela je da je osnovna zamisao bila da čitaoci sami spoznaju svrhu pojavljivanja još jednog književnog glasila na regionalnoj sceni.

Rakočević je naglasila da će se u časopisu posvetiti pažljivoj selekciji autorskih radova te uspostavljanju preciznih estetskih kriterija, što je ovdašnjoj kulturi čitanja nedostajalo.

– Osrednjost u književnom stvaranju, čini se, nikada nije bila moćnija i u tom masi kvalitativno različitih tekstova treba čitaocu ponuditi privlačno i, istovremeno, umjetnički vrijedno štivo – zbog toga fokalizatori postoje. Najrelevantniji dokaz za ono što govorim jeste prvi broj “Fokalizatora” koji je nedavno izašao iz štampe: u njemu su se, pored priloga već afirmisanih, našli i prilozi mladih stvaralaca iz okruženja. Ističući tu činjenicu, predočavamo i politiku časopisa – jedina razlika koja se prilikom izbora tekstova pravi jeste razlika u vrijednosti – kaže Rakočević.

Naziv časopisa je nastao od termina koji izvorno pripada strukturalisti Žeraru Ženeu i njime se označava usmjerenost pogleda s određene tačke na predmet posmatranja (u naraciji).

– Pogled uredništva našeg časopisa usmjeren je na inventivnost, originalnost i, ukoliko govorimo o književno-kritičkom segmentu “Fokalizatora”, naučnost, pri čemu se cilj svakog pojedinačnog angažmana sastoji u odupiranju atraktivnom blještavilu šunda i vraćanju dostojanstva ovoj vrsti umjetnosti. Književnost, ma koliko polemisali sa tom činjenicom, to uistinu i jeste – umjetnost – mišljenja je ona.

Uredništvo “Fokalizatora” čine Vladimir Vojinović (glavni i odgovorni urednik), Ognjen Spahić, Andrej Nikolaidis, Stefan Bošković, Milena Ivanović Dubljević, Sanja Vojinović, Tamara Milić, Jelena Šušanj, Barbara Simović, Dražen Savković, Sario Al Mustafa i Tijana Rakočević. Urednici za zemlje regiona su Dževad Karahasan, Alida Bremer i Vladimir Arsenić. Riječ je o eminentnim stvaraocima i stručnjacima iz oblasti nauke o književnosti čije su aktivnosti na polju kulturnog djelovanja prepoznate i izvan granica matičnih država.

Osim promovisanja kvalitetnih umjetničkih te neumjetničkih tekstova, “Fokalizator” će kao printani a ne online časopis, kojih je bar u kulturi sve više, čitaocima ponuditi povratak knjizi i jedinstvenom, nezamjenjivom iskustvu čitanja.

– “Fokalizator” ćete zato željeti da imate u svojoj kućnoj biblioteci, a na to gledajmo kao na dugoročnu investiciju – u kulturu, u književnost, u sebe same – poručila je članica uredništva časopisa Tijana Rakočević, govoreći za Fenu.

“Fokalizator” će četiri puta godišnje objavljivati najkvalitetniju prozu, poeziju, dramu, esejistiku i kritiku s ciljem da doprinese kulturnom dijalogu i razgovoru kultura.