održat će se 5. i 6. oktobra

Rekordan broj umjetnika na ovogodišnjem Mostarskom strip vikendu

mostrip

Svečano otvorenje najavljeno je za 5. oktobrau 12 sati, a ovogodišnji Mostarski strip vikend otvorit će ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara “Mostrip” organizator je četvrtog izdanja manifestacije Mostarski strip vikend, koja će se održati u subotu i nedjelju, 5. i 6. oktobra, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Svečano otvorenje najavljeno je za 5. oktobrau 12 sati, a ovogodišnji Mostarski strip vikend otvorit će ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi.

Kao i prošle godine, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora, a tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, predstavljanje maskote festivala, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti, navode organizatori.

Iz ovogodišnjeg programa izdvajaju tribine posvećene Dylan Dogu, strip-junaku za kojeg znaju čak i oni koji ne čitaju stripove. Na tribini će učestvovati gosti iz Italije, a pored tribine bit će organizirana i izložba radova na temu stripa Dylan Dog.

“Iza nas je već nekoliko uspješnih projekata, do sada smo organizirali tri strip vikenda u Mostaru te veliki broj radionica za mlade. Svojim djelovanjem smo, sudeći po reakciji javnosti, definitivno uspjeli animirati okolinu za kulturu stripa. Nošeni pozitivnim kritikama ove godine kroz nekoliko projekata nastavljamo s našim djelovanjem”, naveli su iz kluba Mostrip.

Ove godine na Strip vikend dolazi rekordni broj gostiju. Grad na Neretvi posjetit će 18 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanovic Maza, Enis Čišić, Dražen Kovačević, Midhat Kapetanović, Filip Andronik, Zdravko Cvjetković, Kenan Halilović, Armin Ozdić, Jovan Ukropina, Milan Jovanović, Sibin Slavković, Marco Mastrazzo, Alessandro Bocci, Giuseppe Candita, Roberto Diso, Gianni Sedioli, Giancarlo Marzano i Lana Šator.

Specijalni gosti i ove će godine uraditi plakate s motivom Mostara čime će još jednom staviti Mostar i Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu

Klub Mostrip osnovala je koncem 2015. godine grupa strip entuzijasta iz Mostara. Cilj kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

Iz Mostripa ističu da je cilj druženja i manifestacije promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.