Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekordna posjeta izložbi “Seks u Beču” u muzeju Grada Beča

izlozba_sex_u_becu

Povodom zatvaranja izložbe “Seks u Beču” (Sex in Wien) večeras će u gradskom muzeju “Wien Museum” biti održana “Duga noć seksa”.

Ta izložba otvorena je 15. septembra 2016. godine, a smatra se najuspješnijom svih vremena u muzeju Grada Beča. Rekord je dosad držala Klimtova izložba iz 2012. godine sa 67.000 posjetilaca, a očekuje se da će “Seks i grad” nadmašiti i brojku od 70.000.

U “Dugoj noći seksa” gradski muzej organizuje intrigantna, zabavna, spontana, razigrana i drugačija čitanja, performanse i akcije uz prominentne goste. Na manifestaciji će biti prisutan i kriminolog o temi prostitucije, službenici iz gradskog odjela za statistiku sa zanimljivim brojkama o seksu i ljubavi, autori Stefan Slupetzky i Mieze Medusa.

Izložba punog naziva “Seks i Beč. Požuda. Kontrola. Neposlušnost.” tematizira seksualnost u Beču kroz historiju. Na osnovu 550 eksponata od 19. vijeka do danas izložba opisuje stalnu borbu protiv zabrana i želju za seksualnom slobodom – od “prvog pogleda” do “cigarete poslije”.

Jedan od najzanimljivijih objekata izložbe je neobjavljeno pismo Sigmunda Freuda, a tu su i dokumenti iz policijskih arhiva, historija kontracepcije, kavez iz sado-mazo lokala i radna torba seksualne radnice, saopćeno je iz EUROCOMM-PR Ured Grada Beča u Sarajevu.