Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za kulturu

Retrospektivna izložba Dževdeta Nikočevića u Mostaru

dzevdet nikocevic sarajevo
Centar za kulturu Mostar

Slikarstvo Dževdeta Nikočevića je neprestano istraživanje tehnika, motiva, slikarskih finesa

Mostarska likovna publika imaće priliku u srijedu, 10. maja, u 19 sati u galeriji Centra za kulturu vidjeti jednu posebno zanimljivu izložbu. Jednom manjom retrospektivom predstavlja nam se cijenjeni i priznati slikar Dževdet Nikočević.

Nikočević je rođen 1961. godine u Gusinju (Crna Gora).

Završio je Akademiju Likovnih Umjetnosti i postdiplomske studije na odsjeku slikarstvo u Sarajevu. Do sada je izlagao na 35 samostalnih i preko 250 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Pariz, Rim, Berlin, Njujork, Oslo, Istanbul, Izmir, Ankara, Ljubljana, Zagreb , Kairo, Aleksandrija, Rijeka, Podgorica, Kuvajt,…). Za svoj umjetnički rad je dobio značajan broj nagrada i priznanja. Živi i stvara u Sarajevu.

Slikarstvo Dževdeta Nikočevića je neprestano istraživanje tehnika, motiva, slikarskih finesa. Svu svoju umjetničku enrgiju ovaj stvaralac usmjeruje na svoj makro i mikro Svijet, i to se jako dobro vidi na njegovim slikama koje on svojim tihim umjetničkim manirom svodi do majstorstva. Njegov obojeni univerzum nam govori mnogo o velikom iskustvu slikara razdragane mašte i tematske slojevitosti.

Nikočević svojim djelima apostrofira dijalog koji vidimo kao nadu za izlaz iz kolopleta današnje svakodnevice. Neke od njegovih slika, podsjećaju i na utemeljivače impresionizma. Na njegovim platnima prepoznajemo ambijent Sarajeva, Mostara i drugih gradova, ali u njegovom slikarstvu na prvom mjestu nije motiv, nego slikovnost, odnosno način na koji se određeni motiv prikazuje.