Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Retrospektivna izložba slika Đoke Mazalića u Umjetničkoj galeriji BiH

FNA_63890

Retrospektivna izložba slika bosanskohercegovačkog slikara Đoke Mazalića otvorena je večeras u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine, a na više od 50 slika predstavljen je repertoar folklornih motiva, gradskih prizora te bosanskog pejzaža kao najvažnijeg Mazalićevog motiva.

Izložba, koju je otvorio potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović, postavljena je u cilju podsjećanja na Mazalićevu veličinu i mjesto u bh. likovnoj umjetnosti, ali i kao dug prema tom umjetniku.

Dunović je istakao da se ovakvim izložbama podsjeća na vrijednost koje cijelo bh. društvo baštini.

Direktor Umjetničke galerije Strajo Krsmanović naglasio je da je Mazalić slikar koji je cijeli život slikao Bosnu. Naveo je da je večeras otvorena izložba prva retrospektiva nakon 1970. godine.

Podsjetio je da se u vlasništvu Umjetničke galerije nalazi većina slika Đoke Mazalića, jednog od najrelevantnijih likovnih figura BiH uopće.

– Mazalić je jedan od bh. slikara koji se nakon školovanja odlučio zauvijek vratiti u svoju državu, gdje je radio kao profesor, pedagog, naučni radnik – rekao je Krsmanović.

Izložbu ”Đoko Mazalić, 1888 – 1975” organizirala je Umjetnička galerija u saradnji s SPKD “Prosvjeta”, a predsjednik tog društva Savo Vlaški na otvaranju je podsjetio da se grad Sarajevo u znak zahvalnosti likovnoj i naučnoj zaostavštini odužio Mazaliću davanjem imena jednoj ulici.

Također, naveo je da je izašao katalog u povodu otvaranja izložbe, koja će biti otvorena do 14. oktobra u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložbu su materijalno pomogli Ministarstvo kulture Srbije i Fondacija za scenske, likovne i filmske umjetnosti, a dio slika ustupili su Bošnjački institut i Muzej Grada Sarajeva.

Otvaranju su prisustvoale brojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života, a među njima je bio i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.