otvaranje 19. maja

Retrospektivna izložba slika Marijane Pažin-Ivešić u Mostaru

l_e5f7784ba4f059e58aae38d0fd5d6ed4

Kako su naveli, izložba daje jedan cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu i upravo pokazuje autoričinu zaokupljenost materijom, svjetlom i dimenzijama duhovnog

U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Glavne podružnice Mostar u četvrtak, 19. maja, s početkom u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača bit će upriličeno svečano otvaranje retrospektivne izložbe slika akademske slikarice Marijane Pažin-Ivešić.

Izložba je retrospektivnog karaktera i obuhvaća osam ciklusa iz razdoblja od 2002. do 2022. godine. Na izložbi će biti predstavljeno 51 likovno djelo apstraktne i sakralne tematike, a ona će ostati otvorena do 30. maja, priopćili su iz HKD Napredak.

Kako su naveli, izložba daje jedan cjelovit prikaz putanje rasta i sazrijevanja u jednom likovnom i umjetničkom smislu i upravo pokazuje autoričinu zaokupljenost materijom, svjetlom i dimenzijama duhovnog.

Katalog za izložbu priredio je Željko Koren, akademski slikar, a predgovor je napisao Vladimir Filipović, povjesničar umjetnosti.

U glazbenom dijelu nastupit će članica Napretkova trija Senso Marijana Pavlović, profesorica glasovira i Irena Kraljević, profesorica flaute.

Na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru Marijana Pažin-Ivešić diplomirala je na slikarskom odjelu 2005. godine u klasi prof. Ante Kajinića, a poslijediplomski studij slikarstva Ars Sacra 2007. godine, na istoimenoj akademiji pod mentorstvom prof. Ante Kajinića i pročelnika studija prof. Vasilija Josipa Jordana.

Doktorski studij na ALU u Širokom Brijegu upisala je u akademskoj 2016./17. godini, a trenutačno privodi kraju izradu doktorske disertacije iz područja umjetnosti, polja likovnih umjetnosti, grane slikarstva, s temom Suvremeno slikarstvo u korespondenciji sa sakralnim prostorom, pod mentorstvom izv. prof. dr. art. Silve Radić.