MOSTAR STREET ART FESTIVAL

Retrospektivnom izložbom Damira Mumbašića otvorena umjetnička sezona udruge “Rezon”

damir mumbasic – fena (1)

Mumbašić nije karakteristični slikar koji ostaje u prostoru djela na platnu, već slika i street art

Umjetnička sezona udruge „Rezon“ otvorena je u četvrtak u Mostaru retrospektivnom izložbom i art showom mostarskog umjetnika Damira Mumbašića Damca, koji trenutno živi i radi u Berlinu.

– Ovdje su izloženi moji radovi nastali od 2008. godine pa do danas. Inspiraciju vučem iz života, točnije, tu i nema inspiracije kao inspiracije, već je to kolotečina. Kada radiš konstanto to ide samo od sebe – rekao je autor i umjetnik Damir Mumbašić.

Kako kaže sam umjetnik, mnoga djela je radio u ciklusima, a održao je i 14 samostalnih izložbi.

– Dosta je mojih djela otišlo negdje, a većina ovdje je iz kolekcije koju sam ostavio za sebe. Pošto je ovo sve spontano ispalo, nismo sve spremili i nismo imali vremena da napravimo katalog s imenima slika, dimenzijama i ostalim informacijama, ali vjerujem da će to biti spremno sutra – dodao je.

Mumbašić nije karakteristični slikar koji ostaje u prostoru djela na platnu, već slika i street art.

– Radim razne stilove, kombiniram dosta toga dok mi ne dosadi, radim sa svim tehnikama da bih dobio ono što mislim da je dobro – ističe umjetnik.

Događaj je zamišljen kao druženje za sve generacije na kojemu je prostor preobražen u atelje gdje je Mumbašić stvarao pred publikom, uz prateći video i glazbeni koncept.

Iz Udruge „Rezon“ naglasili su kako se ovom izložbom žele obratiti domaćem kulturno-umjetničkom društvu da bi se prisjetili Mumbašićevog rada s obzirom na to da dugo nije izlagao u rodnom Mostaru.

– Ovaj događaj je nastao spontano jer je Damac trenutno u Mostaru i samoinicijativno smo krenuli u realizaciju ove izložbe. Doslovno smo preselili slike iz njegovog stana ovdje u prostorije udruge „Rezon“. Cilj nam je da podržimo lokalne umjetnike, da im pomognemo da se afirmiraju i da generalno budemo podrška za sve koji su bili dio „Street Art Festivala“, a Damac je s nama bio od samih početaka – izjavila je Marina Đapić, članica Udruge „Rezon”.

Mumbašićeva izložba na kojoj je prikazano 30 radova još jedan je u nizu umjetničkih događaja u organizaciji spomenute mostarske udruge.

– Udruga namjerava da bude, i već jeste, jedna platforma za unaprjeđenje urbane kulture, za afirmaciju umjetnika, za inkluziju i edukaciju. Također, planiramo razne sadržaje kroz cijelu godinu, s naglaskom na nadolazeći dvanaesti „Street Art Festival“ koji će se održati u kolovozu. Ova izložba ostat će otvorena idućih nekoliko dana, sve dok je Damir u Mostaru – zaključila je Đapić.

Damir Mumbašić rođen je 1980. godine u Mostaru, gdje je završio likovnu školu i diplomirao likovnu umjetnost, a godinama je zadržao prepoznatljiv slikarski izraz koji često kombinira i s crtačkim vizurama svog graffiti stila.