Bookstan

Rezime drugog dana Festivala književnosti Bookstan

bookstan

Kao i prethodnih dana, svi zainteresirani događaje su mogli pratiti putem Bookstan YT kanala i Facebook Stranice Bookstan Sarajevo

Događaj koji je otvorio drugi dan Međunarodnog festivala književnosti Bookstan je predstavljanje prvijenca mladog glumca Benjamina Bajramovića. Knjiga „Itake“ predstavljana je u razgovoru autora i književnog teoretičara i univerzitetskog profesora Envera Kazaza. Tom prilikom Kazaz je posebno istakao da je tokom karijere bio u žiriju mnogih književnih nagrada, pa i onih koje se dodjeljuju mladim piscima, ali da odgovorno tvrdi da je Benjamin Bajramović najbolji mladi pisac do 35 godina kojeg je do sada čitao.

Događaj koji je nakon toga uslijedio, također u kinu Meeting Point, s početkom u 13:30 je predstavljanje novog romana publici već poznate autorice Amile Kahrović Posavljak. Roman je predstavljen u razgovoru s također poznatim i nagrađivanim piscem, Damirom Ovčinom. Cijeli razgovor prenošen je putem Zoom platforme, a razgovaralo se o književnosti, njenoj ulozi danas, te novom romanu ove autorice, „Izvedeni iz kičmi“.

U 15 sati započelo je predstavljanje zbornika nastalih u okviru projekta „Kritika – jučer, danas, sutra“. U sali kina Meeting Point tom prilikom bili su prisutni Miljenka Buljević i Lujo Parežanin, a putem Zooma javili su se Vesna Milosavljević i Luka Ostojić.

Četvrti događaj započeo je u 17:15 i riječ je o predstavljanju knjige „Yugoslav“ mlade Beograđanke Ane Vučković koja se čak dva puta našla u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Razgovarala je s Vladimirom Arsenićem, književnim kritičarom i suvlasnikom izdavačke kuće Partizanska knjiga.

Pretposljednji događaj, s početkom u 18:45, bio je predstavljanje knjige „Najljepši od svih svjetova“ Almira Imširevića, koja je, prema autorovim riječima, nastala kao zapis o ljudima koji nisu stigli napisati svoje biografije, u razgovoru s Đorđem Krajišnikom koji je vodio i posljednji događaj u 20:00, predstavljanje ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, Saše Ilića s knjigom „Pas i kontrabas“, koja je izazvala mnoge polemike u regionu, i po objavljivanju i po osvajanju ove prestižne književne nagrade.

Kao i prethodnih dana, svi zainteresirani događaje su mogli pratiti putem Bookstan YT kanala i Facebook Stranice Bookstan Sarajevo.