na programu večeras

“Romska bajka” u bašti Ćorovića kuće u Mostaru

l_acf7f2b0bce7580b4cacd8be399a651b

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić

U okviru manifestacije “Maj u bašti Ćorovića kuće” koju organizira Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) “Prosvjeta”, Mostarski teatar mladih večeras će publici predstaviti predstavu “Romska bajka” u 19 sati.

Predstava je nastala na osnovu dramatizacije romskih legendi koju je uradila Ljubica Ostojić, kazali su iz ovog teatra.

U predstavi igraju Sara Kljajić, Emana Tabaković, Ajla Džiho, Almedina Mukabel, Ali Kamer Aksoy, Dino Gluhović, Haris Pašić, Teo Sandžaktar i Adnan Bratić, a predstavu je režirao Sead Đulić.

“Predstava kroz svijet legendi otkriva nepoznatu kulturu Roma i ruši brojne predrasude prema njima, ukorijenjene u našem društvu”, ističe se u priopćenju.

Dalje stoji kako je cilj predstave upoznati, prije svega mlade ljude, s kulturom, običajima i porijeklom najbrojnije nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini i time doprinijeti njihovom boljem razumijevanju.

“Predstava istovremeno razotkriva i naše neznanje i nepoznavanje ljudi koji žive tu, oko nas, što u suštini jeste izvor predrasuda i stvaranja stereotipa koje kao mit prenosimo s generacije na generaciju. Predstava to razotkriva i poučava nas o bogatoj tradiciji i kulturi Roma”, objašnjeno je na kraju.

Manifestacija “Maj u bašti Ćorovića kuće” publici nudi mnoštvo zanimljivih kulturno-umjetničkih sadržaja u jedinstvenom ambijentu bašte u kojoj su stvarali Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović, poručili su iz Mostarskog teatra mladih.