Kultura

Postdramska rock opera

“Ružičasti mjesec” prva premijera BNP-a u 2019. godini

10/01/2019

Nedžad Fejzić je istakao da je ovakav tip tekstova i ono što savremeno pozorište traži te bez čega, jednostavno, ne može

Prvom ovogodišnjom, a ukupno 729. premijerom Bosansko narodno pozorište iz Zenice, predstavom postdramske rock opere “Ružičasti mjesec“ koja će sutra biti izvedena na velikoj sceni, nastavlja promociju mladih glumaca i autora – kazao je danas na pres-konferenciji direktor BNP-a Hazim Begagić.

To je ujedno, kako je naveo, i opredjeljenje BNP-a za 69. pozorišnu sezonu. Autor teksta, zatim dramaturg, scenograf i kostimograf nove premijerne predstave BNP-a je Dario Bevanda, kojem je ovo ujedno i prvi angažman u BNP-u. Režiju potpisuje Saša Peševski.

-Sam tekst je nastao prije tri-četiri godine, a onda je bio izazov raditi na predstavi i napraviti određene prilagodbe na tekstu. Mislim sa smo dobro odolili tom izazovu – kazao je Bevanda, navodeći da mu je čast da će tekst i predstava biti dio repertoara BNP-a.

Vršilac dužnosti umjetničkog direktora BNP-a Nedžad Fejzić istakao je da je ovakav tip tekstova i ono što savremeno pozorište traži te bez čega, jednostavno, ne može.

-Zbog toga je ovakav model produkcije itekako bitan segment naše kućne politike, ali i poetike. Zbog toga mi je izuzetno drago što je ovako mlada ekipa, čini mi se, napravila više nego dobar rezultat. Nadam se da će ova predstava ostati dugo na repertoaru, jer ponajviše korespondira s mladom publikom, zbog koje se u ovom trenutku pozorište mora mnogo više i angažovanije baviti ovakvim temama – kazao je Fejzić.

Radi se, smatra Fejzić, o predstavi koja po svim regionalnim kriterijama zaslužuje punu pažnju i koja će sigurno pronaći komunikacijski put sa publikom.

Glumačku ekipu čine: Zlatan Školjić, Adis Mehanović, Dina Mušinović i Benjamin Bajramović. Pretpremijera je večeras u 19.30 sati.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.