Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bosansko-američka rediteljica

Sabina Vajrača osvojila prvo mjesto za kratki film “Sevap / Mitzvah” na takmičenju Claims Conferencea

sabina-vajraca

Na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja. Svi filmovi, prema kriterijima takmičenja, tematski su morali biti fokusirani na holokaust. Nagrada za pobjednicu, uz 40.000 američkih dolara (USD), je i dodatna podrška za razvoj projekta, kako bi od scenarija nastao film

Bosansko-američka rediteljica Sabina Vajrača osvojila je prvo mjesto za film ‘Sevap/Mitzvah’ na takmičenju Claims Conferencea za kratki film.

Sabina Vajrača napisala je uzbudljiv scenarij inspirisan istinitom pričom koja se proteže na dva rata u Bosni i Hercegovini. Film Sevap / Mitzvah govori o muslimanskoj porodici koja spašava prijatelje Jevreje kada nacisti okupiraju Sarajevo, a oni im uzvraćaju dobročinstvo pedeset godina kasnije tokom rata u BiH, saopćeno je iz press službe kina Meeting Point.

Gideon Taylor, predsjednik Konferencije o židovskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke (Claims Conference), proglasio je pobjednika takmičenja Claims Conferencea za kratki film, otvorenog za projekte u razvoju sa velikim temama.

Na takmičenje je pristiglo 39 prijava iz sedam zemalja. Svi filmovi, prema kriterijima takmičenja, tematski su morali biti fokusirani na holokaust. Nagrada za pobjednicu, uz 40.000 američkih dolara (USD), je i dodatna podrška za razvoj projekta, kako bi od scenarija nastao film.

Film rediteljice Sabine Vajrače predstavljeni su u kampanji “Ne budi posmatrač” („Don't Be A Bystander“), koju je Claims Conference nedavno pokrenula na društvenim mrežama.

Priča o porodicama Hardaga i Kabiljo ima preko 1,8 miliona pregleda, a kompletna kampanja preko 14 miliona.

Claims Conference je pokrenula kampanju kako bi ukazala na sve koji su odlikovani priznanjem Pravednika među narodima, počast kojom je Yad Vashem odlikovao nejevreje koji su rizikovali vlastite živote, a nerijetko i živote porodica, kako bi spasili Jevreje tokom holokausta. Misija Claims Conferencea je potaknuti svijet da se osloni na humanost, što je i poruka filma Sabine Vajrače.

– Najiskrenije sam zahvalna i veoma uzbuđena što sam dobitnica ovogodišnje stipendije za snimanje filmova od Claims Conferencea. Čast je biti izabrana u ovako nevjerovatnoj grupi priča. Neka nas ova priča, inspirisana muslimanskim i jevrejskim porodica koje pomažu jedne drugima da bi preživjele kada im ratovi dođu na prag, podstakne da neprestano biramo dobro umjesto zla, bez obzira na okolnosti, čak i ako to znači prelazak vjerskih, političkih ili bilo kojih drugih granica koje ponekad smatramo nepremostivim – kazala je rediteljica Sabina Vajrača.

Izvršni potpredsjednik Claims Conferencea Greg Schneider kazao je da film ‘Sevap / Mitzvah inspiriše sve nas da prekoračimo društvene i političke norme i da se oslonimo na svoju humanost, pomažući našim prijateljima i komšijama tokom izazovnih vremena, čak i ako to znači da se izlažemo opasnosti.