Kultura

Bh. umjetnik

Safet Zec: Posijane su tolike tragedije bez ikakvog razloga, što je nevjerovatno

12/06/2020

Srebrenica je mjesto užasa, strašan ambijent, mjesto sjećanja, opomene o tome kakav je smisao ljudskog čina i djela koje graniči s bezumljem - kazao je Zec

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine organizirano je vođenje kroz izložbu „Zagrljaji“ i druženje s bh. umjetnikom Safetom Zecom.

Ljubitelji umjetnosti imali su priliku razgovarati o izložbi koja je inspirisana historijom Bosne i Hercegovine, a za jednog od najeminentnijih umjetnika BiH Safeta Zeca, izložba je izraz emocije i sjećanja na ratna stradanja građana BiH.

– Izložba je dio moje unutarnje, životne želje, obaveze da se sjećamo, nečega što je bilo bezumno. Posijane su tolike tragedije bez ikakvog razloga, što je nevjerovatno – kazao je Zec.

Umjetnost ima moćan jezik koji ako je kvalitetan, on dugo traje, a vizualna umjetnost posebno ostavlja umjetničku opomenu koja uz ostale, može uticati na mlade ljude da promišljaju.

U Srebrenici će povodom godišnjice genocida u Fabrici akumulatora biti izloženi radovi Safeta Zeca.

Na toj izložbi će biti predstavljena izabrana djela iz ciklusa ovog likovnog umjetnika – “Zagrljaji”, “Suze” i “Egzodus” koji je bio postavljen u Veneciji.

– Srebrenica je mjesto užasa, strašan ambijent, mjesto sjećanja, opomene o tome kakav je smisao ljudskog čina i djela koje graniči s bezumljem – kazao je Zec.

Izložba u Srebrenici je doprinos opštoj obavezi sjećanja na bezumlje koje je učinjeno u BiH, jer, po njegovim riječima, ‘nečuveno je da neko ubije školskog druga, da komšiji zapali kuću – to je pustoš ljudske duše’.

Najavio je da će izložba za nekoliko dana biti postavljena i u Trebinju u čast hrabrom Srđanu Aleksiću, jer, kako je kroz suze kazao Safet Zec, “kada su ga tukli i ubijali on je grlio svog prijatelja“.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.