Kultura

bnp zenica

“Sakati Billy sa Inišmana” posljednja predstava takmičarskog programa “Mostarske liske”

28/09/2021

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić

Predstavom Bosanskog narodnog pozorišta Zenica “Sakati Billy sa Inišmana”, koja je na programu u 20:00 sati završava takmičarski program 18. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”.

Predstava je nastala prema tekstu Martina McDonagha, a režirao je Predrag Štrbac.

Prema riječima reditelja Predraga Štrpca, “Sakati Billy sa Inišmana vesela je crna komedija o bijegu: od sredine kojom se čovjek ne zadovoljava, od strahova, od spoznaje prolaznosti i promašenosti sopstvenih života, od siromaštva, nedostatka ljubavi, čamotinje svakodnevice, bolesti i smrti… Ali ne, ne brinite – Sakati Billy je sve samo ne turobna priča. To je priča o ljubavi i požrtvovanosti, o jednoj mački i jednoj guski, tucetu jaja i jednom kamenu. O najslađim bombonama na svijetu. O ajkulama. O jednom filmu i djevojci sa zelenim zubima…”

U predstavi igraju Nusmir Muharemović, Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić.

U srijedu 29. septembra stručni žiri će dodijeliti Velike liske za najbolju predstavu u cjelini, najbolju režiju i najboljeg glumca/glumicu, kao i posebne nagrade, nakon čega će uslijediti koncert grupe “Divanhana” u čast nagrađenih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.