Kultura

Sakupljeno više od 500 posto sredstava za knjigu #ŽeneBiH

12/10/2018

Kampanja za prikupljanje sredstava za izdavanje knjige #ŽeneBiH o izuzetnim bh. ženama okončana je sa više od 500 posto prikupljenih sredstava.

Sam početak je ukazao na to kojim će tokom kampanja ići, jer je u manje od 24 sata prikupljeno 100 posto potrebnih sredstava. Više od 550 podržavatelja i podržavateljki, iz 25 zemalja svijeta, doprinijelo je da se kampanja 11.oktobra zaključi sa 513 posto traženih sredstava.

Inicijativa #ŽeneBiH je započela volonterski u martu ove godine kada su Amila Hrustić Batovanja, Maša Durkalić i Hatidža Gušić odlučile na svojim društvenim mrežama svakog dana objavljivati vizuale s biografijom i fotografijom po jedne izuzetne žene koja je svojim radom i zalaganjem doprinijela oblikovanju bh. društva.

Ohrabrene reakcijama na tu inicijativu, odlučile su izdati knjigu s biografijama i ilustracijama više od 50 izuzetnih bh. žena, koju je uradilo 50 bh. ilustratorica, umjetnica i dizajnerica.

– Oekivale smo da će ljudi podržati kampanju, ali nismo mogle ni slutiti da će podrška biti ovako velikodušna. Osigurale smo mnogo više sredstava nego što smo očekivale, a iskoristit ćemo ih da odštampamo više primjeraka knjige, koje ćemo pokloniti javnim bibliotekama u BiH, kako bi knjiga bila dostupna i osobama koje nisu bile u mogućnosti da finansijski podrže njeno izdavanje – kaže Amila Hrustić Batovanja.

Maša Durkalić je istakla da su tokom kampanje primile divne poruke podrške od žena u regiji koje su, nadahnute ovom inicijativom, odlučile raditi nešto slično.

– Ovo je bio naš dodatni cilj – da inspirišemo i druge ljude da pokrenu vlastite inicijative i ideje, kao i da pokažemo da je moguće napraviti promjenu ako se zaista ‘uhvatimo’ posla, koristimo vlastite kapacitete i udružimo se jedni sa drugima – dodala je Durkalić.

Autorice knjige se nadaju da će kraj te kampanje ujedno biti i početak drugih sličnih priča u BiH, regionu, ali i u svijetu.

Knjiga #ŽeneBiH je u međuvremenu, i prije samog štampanja, predstavljena u Gradskoj biblioteci Zenica, kao i na 12. Vox Feminae Festivalu u Zagrebu, gdje su autorice knjige pred brojnim posjetiteljima/icama govorile o inicijativi #ŽeneBiH, sadržaju knjige i o procesu istraživanja.

Promocija knjige je planirana na Međunarodni dan žena, 8. marta 2019. godine, na prvi rođendan inicijative #ŽeneBiH, saopćile su autorice te inicijative.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.