Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Samir Zahirović na “Shiraz Today” International Photo Festivalu

zahirovic

Istaknuti tuzlanski fotoreporter Samir Zahirović učestvovat će od 1. do 5. maja na “Shiraz Today” International Photo Festivalu u Iranu kao jedan od samo dva predstavnika iz Evrope, uz fotografa iz Rumunije. Festival će već četvrti put ugostiti iranski grad Shiraz, koji datira iz oko 2.000 godine pr. Kr., čuven po brojnim historijskim spomenicima te znan kao grad pjesnika, vina i cvijeća.

Festival prvi put ima međunarodni karakter i ovaj put na njemu će učestvovati 80 fotografa iz Irana te 20 fotografa iz drugih država.

Tri su kategorije u okviru kojih će fotografi stvarati radove – “Tourism and Pilgrimage” (“Turizam i hodočašće”), “Urban Art” (“Urbana umjetnost”) i “Kidness is Here” (“Ljubaznost je ovdje”) kao jedina koja se radi isključivo mobilnim telefonima.

Samir Zahirović ističe za Fenu da će učestvovati u kategoriji “Urban Art” te da u Iran putuje već danas. Nakon pet dana u Shirazu, svi učesnici će odabrati i predati po deset radova po vlastitom izboru, a žiri će proglasiti po tri najbolja rada u svakoj kategoriji.

– Stotinu fotografa će u grupama hodati po gradu i upoznavati ga. Organizacija Festivala je odlična, kao i domaćini koji će pokriti troškove boravka za sve učesnike – kazao je.

Naglašava da je njegova specijalnost arhitektura te je stoga i odabrao upravo kategoriju “Urban Art”. U fokusu njegova objektiva bit će kulturno-historijski objekti perzijske umjetnosti, ali i vjerski objekti te svi oni koji nose pečat stare perzijske kulture.

Također, učesnici će posjetiti i grobnice dvaju najpoznatijih perzijskih pjesnika Hafeza i Saadija te obići čuvena Vrata Kurana, svojevrsnu “Shirasku trijumfalnu kapiju”.

– Zaista sam presretan što sam u takvoj konkurenciji izabran da učestvujem na ovom festivalu. Posebna je radost što se Festival održava u zemlji koja je moja dugogodišnja želja da je posjetim, posebno zbog njene arhitekture – ustvrdio je.

Festivalska pravila strogo nalažu da nije dozvoljena nikakva kompjuterska obrada fotografije, ona mora biti tradicionalna i “sirova” što će, smatra Zahirović, biti veliki izazov za sve fotografe.

Boravak u Shirazu iskoristit će i za ispunjene vlastitih tendencija u fotografiji, jer je najviše zainteresiran da upozna život običnog čovjeka, njegovu svakodnevnicu, nošnje, kuće u kojima živi. Ističe da je već započeo seriju portreta žena pod maramom, a za iranske žene kaže da su čuvene po ljepoti, te će i njihove portrete uvrstiti u kolekciju.

Naglašava da portrete voli raditi u crno-bijeloj tehnici, posebno kada je riječ o starim ljudima, dok kod ostalih tema dominira kolor verzija.

Također, planira posjetiti i 60 kilometara od Shiraza udaljeni Perzepolis, ceremonijalni glavni grad Perzijskog carstva u doba iranske dinastije Ahemenida. Nalazi se u provinciji Fars u Iranu, a njegovi najraniji ostaci datiraju iz 515. pr. Kr., doba vladavine Darija I. Velikog koji je dao izgraditi grad.

Zahirović je posebno zahvalan Kulturnom centru Ambasade Islamske Republike Iran na finansijskoj pomoći za odlazak u Iran.

Radovi učesnika Festivala bit će predstavljeni na izložbi u Shirazu od 23. do 26. maja.

Grad Shiraz spominje se kao “Tiraziš” na elamskim glinenim zapisima. U 13. stoljeću postao je središte umjetnosti i znanosti, zahvaljujući brojnim perzijskim umjetnicima i znanstvenicima koji su djelovali u gradu. Poznat je i kao “Grad vrtova”, budući je prepun parkovima i vrtovima s voćem. Bio je glavni grad Irana tokom vladavine zandijske dinastije od 1762. do 1794. godine.

Samir Zahirović rođen je 1968. u Tuzli. Fotografijom se bavi od 6. razreda osnovne škole. Od 1990. angažiran je kao fotoreporter u listu “Front slobode” i kasnije kamerman na TV Tuzla. Ratne fotografije objavljivao je u gotovo svim domaćim medijima, kao i nekoliko evropskih.

U Njemačkoj je 1995. godine imao dvije samostalne izložbe ratne fotografije. U kasnijem periodu se bavio uglavnom komercijalnom fotografijom, snimajući najviše arhitekturu, hranu, modu i interijere. Urednik je fotografije u knjizi “Tradicija Bosne i Hercegovine – zanati” autora Mehmeda Pargana.

Izlagao je na više od 80 međunarodnih izložbi pod FIAP-ovim pokroviteljstvom, osvojio deset nagrada, od toga tri zlatne medalje. Nosilac je međunarodnog umjetničkog zvanja AFIAP, a u Bosni i Hercegovini zvanja F1 AUFBiH.