Kultura

U galeriji 'Roman Petrović'

Samostalna izložba “Poetika svjetla” Merime Ivković

07/02/2019

To je prva u nizu izložbi putem kojih je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ostvarilo saradnju sa Festivalom "Sarajevska zima 2019"

Izložba radova Merime Ivković pod nazivom “Poetika svjetlosti” biti će otvorena 8. februara u Galeriji “Roman Petrović” u okviru ovogodišnjeg Internacionalnog festivala “Sarajevska zima”.

To je prva u nizu izložbi putem kojih je Udruženje likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine ostvarilo saradnju sa Festivalom “Sarajevska zima 2019”, te će tokom njegovog trajanja biti otvorene još tri značajne izložbe u Galeriji “Roman Petrović”.

Radovi Merime Ivković nastali su idejno i većim dijelom kao rezultat studijskog boravaka autorice na rezidenciji Cité internationale des arts u Parizu. Ovom izložbom se zatvara ustaljena koncepcija rezidencijalnog programa koji se održava jednom godišnje u suradnji sa Udruženjem likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.

“Poetika svjetla” istraživački se naslanja na prethodni ciklus autorice i izložbu radova “Tragom svjetlosti” iz 2014. godine. Rad sa plastikom u praktičnom smislu je novi pristup i karakteristika djela nastalih u spomenutom rezidencijalnom programu. Svjetlo Pariza kao nadahnuće kroz ovaj ciklus je metaforički dobilo vizualnu formu, a refleksije svijetla na plastici su elementi koji grade tu poetiku. Svijest, svjetlo i postojanje su vječne teme koje su oduvijek zaokupljale i zaokupljaju ljudske misli te su, po riječima autorice, shodno tome i teme koje se uvijek iznova interpretiraju.

Merima Ivković rođena je 1983. u Mostaru. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Slikarstvo u klasi profesora Seada Musića. Članica je ULUBIH-a od marta 2010. godine te Akademije evropske umjetnosti Francuske.

Održala je niz samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu, saopćeno je iz ULUBIH-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.