MLAZ – Počitelj

Samostalna izložba radova slikara Emira Osmića

Emir-Osmic

Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu

Društvo za promociju kulturnog stvaralaštva MLAZ – Počitelj organizira danas u 14 sati samostalnu izložbu slikara Emira Osmića, istaknutog samostalnog umjetnika, a u sklopu projekta “MLAZ-Počitelj: prostor susreta, dijaloga, slobode“ koji je podržala Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

Emir Osmić je rođen 1985. godine u Mostaru. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu 2004. godine. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2010. na Nastavničkom odsjeku u klasi prof. Radoslava Tadića na temu “Rat i umjetnost”. Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo. Od 2014. član je Umjetničkog savjeta ULUBiH-a. Od 2018. ima status istaknutog samostalnog umjetnika.

Do sada je izlagao na više kolektivnih i samostalnih izložbi u BiH i inostranstvu.

“Njegove slike, možda najbliže školi ekspresionizma, donose nam fragmente, krhotine stvarnosti, koji se naslanjaju svakako na onaj Munkov krik, taj praiskonski vrisak nemoćne ljudske jedinke pred zlom, urlik koji pomjera brda i zaustavlja tokove rijeka. Njegove perspektive su izlomljene a boje jarke i tamne, baš kao u Georga Grosa, jednog drugog genija čije je slike nacistički režim zabranjivao, nazivajući ih ‘izopačenom umjetnošću’. Mada ništa nije uporedivo, sraz umjetnika s malim balkanskim fašizmima danas sugerira opetovanje povijesti, pa i umjetničkih postupaka. U društvu koje je izgubilo sve kriterije i u kojem caruju kič i neznanje, Osmićeva umjetnost predstavlja mali prozor koji nam otvara vidike. Njegova lica podsjećaju na Bejkonove portretne studije, u kojima se kroz pomjerene i izvitoperene crte odslikava izraz opće depresije i zapitanosti nad smislom ovakvog svijeta, zapitanosti nad sveopćim pustošenjem našeg životnog krajolika”, zapisao je Mile Stojić u predgovoru kataloga Osmićeve prve samostalne izložbe održane 2013. godine, saopćeno je iz Društva Mlaz – Počitelj.