promovisana u jajcu

Sančanin: Monografija o Uglješi Kojadinoviću spoj lijepe priče i dokumenata

l_258db40f5c1e2a58026fc5d138fed05f

Uglješa Kojadinović rođen je 1936. u Glamočanima, općina Srbac . Umro je u Bosanskoj Gradišci 1982. godine

Monografija “Umoran od dodira-Uglješa Kojadinović, život i djelo“ autorice Branke Sančanin promovisana je u okviru Pozorišnih igara Bosne i Hercegovine u Jajcu. Uglješa Kojadinović bio je pozorišni, televizijski i filmski glumac.A ovom monografijom je obilježena četrdeseta godišnjicu njegove smrti.

Monografija je objavljeno na 447 stranica sa 270 fotografija i dokumenata, te je na taj način odata počast jednom od najznačajnijih glumaca s naših prostora, koji je preminuo 20. juna 1982. godine i sahranjen u rodnim Glamočanima kod Srbca.Ujedno ova monografija je kako je rečeno podsjetila one koji su ga zaboravili da je postojao i radio.

Autorica monografije “Umoran od dodira-Uglješa Kojadinović, život i djelo“ Branka Sančanin četiri godine provela je istražujući njegov rad.

– Moj odnos prema Uglješi Kojadinoviću bih mogla jednostavno da stavim u dvije riječi .To su fascinacija i opsesija. Onog trenutka kad sam se prihvatila pisanja i rada zaista nisam bila svjesna u kakvu se avanturu upuštam – kazala je Sančanin.

Ona ističe da je problem bio nemogućnost pristupa dokumentaciji o glumcu, te da je najviše dokumenata dobila od Uglješine sestre.

I pored nemogućnosti pristupa izvorima to ni u jednom trenutku nije, kako kaže, poljuljalo njenu volju.

-Ja sam pokušala njegov život i njegovo umjetničko stvaralaštvo, a nadam se da sam i uspjela u toj svoj misli i naumu, predstaviti na način koji bi bio nešto između lijepe priče i onoga što zahtjeva svaka umjetnička monografija a to je i potkrepljenost dokumentima- kazala je autorica monografije.

U knjizi su detalji glumčeve kratke, ali uspješne karijere tokom koje je ostvario uloge u filmovima i serijama kao što su “Velo misto”, “Prosjaci i sinovi” i druge, stojeći rame uz rame sa glumačkim velikanima poput Radeta Šerbedžije, Fabijana Šovagovića i Mustafe Nadarevića.

Prvi stalni angažman imao je u kazalištu Komediji, a nakon pet sezona, 1960. godine, prešao je u Hrvatsko narodno kazalište u kome je ostvario uloge u predstavama poput: Molièrov Građanin plemić, Demoni Fjodora Dostojevskoga, Ranjena ptica Marijana Matkovića, a posebno se istaknuo kao Horacije u Šekspirovom Hamletu.

Pamti se po ulogama u mnogim filmovima, dramama i TV serijama (Licem u lice, Tri jablana, Kaja, ubit ću te!, Nepokoreni grad, Doktor Mladen, Mačak pod šljemom, Prosjaci i sinovi, Paviljon 6, Žutokosi, Zlostavljanje, Najljepše zvanje na svijetu, Oko, Debeli lad, Fiškal, U registraturi,Velo misto i dr.).

Pred kraj života osnovao je vlastitu kazališnu trupu i širom Jugoslavije igrao Davida Štrpca, u predstavi po čuvenom Kočićevom „Jazavcu pred sudom“.

Uglješa Kojadinović rođen je 1936. u Glamočanima, općina Srbac . Umro je u Bosanskoj Gradišci 1982. godine.