Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Šantićeve večeri poezije” od 6. do 28. oktobra u Mostaru

SANTICEVE VECERI

Ovogodišnje 99. Šantićeve večeri poezije koje u Mostaru organiziraju Srpsko kulturno i prosvjetno društvo (SPKD) “Prosvjeta” Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo (SPKUD) “Gusle” počinju u subotu, 6. oktobra ,i trajat će do 28. oktobra kada će biti dodijeljena Šantićeva nagrada.

Predsjednik mostarske “Prosvjete” Radivoje Krulj na konferenciji za novinare naglasio je kako ovogodišnja manifestacija donosi bogat i kvalitetan program te vlastite produkcijske sadržaje.

– Manifestacija počinje 6. listopada spomenom Aleksi Šantiću na Pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega slijedi svečano otvaranje 99. Šantićevih večeri poezije u Parku Alekse Šantića, te predstava “Pjesnici pjevaju” – posvećena laureatima Književne nagrade “Aleksa Šantić” (1968. – 2018.) u Narodnom pozorištu Mostar – kazao je Krulj.

“Večer pjesnika” koji su ušli u uži izbor za Književnu nagradu “Aleksa Šantić” održat će se 8. listopada, dok je “Večer sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponovanih pjesama” uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića, na programu 11. listopada.

Predstavljanje knjige “Okupljanje porodica Bilić, Dokić, Jelačić, Peško i Šain u Mostaru, maja 2016. godine” i dodjela Prosvjetne stipendije “Vladimir Ćorović” učenicima i studentima” na programu je 13. listopada, dok će se monodrama “Ima neka tajna veza” Milana Dimića održati 17. listopada.

Likovna izložba akademskog slikara Zdravka Krulja bit će otvorena 19. listopada, a dan kasnije, 20. listopada, na programu je “Šantićeva večer” u Nevesinju, dok je 23. listopada rezerviran za predstavu “Ostajte” – Nezavisnog univerziteta Banja Luka.

U sklopu programa, 26. listopada bit će upriličeno otvaranje izložbe dokumentarne građe “Šantićeve večeri poezije i Književna nagrada “Aleksa Šantić”, a 27. listopada koncert Mješovitog hora Sloga – Sarajevo, kazao je Krulj i dodao kako će 28. listopada manifestacija biti zatvorena dodjelom književne nagrade “Aleksa Šantić” za 2018. godinu.

Potpredsjednica mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica Šagovnović istaknula je da su Šantićeve večeri prošle godine izašle iz Brankovca u cijeli Mostar, a da su ove godine postale manifestacija cijelog grada, jer su se u organizaciju uključili Grad Mostar, kulturne ustanove, prijateljska kulturna društva i istaknuti kulturni radnici i intelektualci iz Mostara.

– Jako sam sretna i ponosna što se gotovo cijeli Mostar uključio i podržao Šantićeve večeri poezije koje organiziraju ‘Prosvjeta’ i ‘Gusle’. To pokazuje da uspijevamo u namjeri da Šantiću u ovom gradu vratimo mjesto koje zaslužuje. Naša ‘Prosvjeta’ ovom manifestacijom, osim što čuva i njeguje srpsku kulturu, njeguje i potiče multikulturalnost i suživot koje je i Šantić njegovao. Ovogodišnja manifestacija potvrđuje da u tome i uspijevamo – naglasila je Bjelica-Šagovnović.

Članica organizacijskog odbora Nada Dalipagić, inače član Upravnog odbora Matice hrvatske Mostar, kazala je da su Šantićeve večeri jedan od kulturnih identiteta Mostara.

– Aleksa Šantić je svojim pjesničkim opusom i porukama koje je svojim pjesmama slao – porukama mira, ljudskog dostojanstva, čestitosti i tolerancije, zapravo slao poruke cijelome svijetu. Njegove poruke slave dobronamjerne ljude svih vjera i nacija. Iz tog razloga, organizatori slaveći našeg velikog pjesnika, Aleksu Šantića, slave mir, ljepotu i sve ono što je pozitivno u našem gradu i šire – rekla je Dalipagić.

Istaknula je kako se ovom manifestacijo šalje poruka da je Aleksa Šantić pjesnik cijeloga Mostara, da je pronosio slavu cijeloga grada i da i danas ujedinjuje sve ljude svojim univerzalnim porukama mira, ljepote, ljubavi i tolerancije.

U ime Grada Mostara obratila se istaknuta umjetnica Alma Fazil Obad koja je naglasila da je “djelo Alekse Šantića baština svih nas, na što smo izuzetno ponosni”.

– Ovaj program je izuzetno umjetnički profiliran tako da ćemo dostojno obilježiti ovogodišnje Šantićeve večeri poezije, 150 godina od rođenja Šantića i 50 godina od dodjele Šantićeve nagrade za poeziju – kazala je Fazil-Obad.

Naglasila je da su dva programa u produkciji ovogodišnjih “Šantićevih večeri”, a jedan je predstava “Priča o pjesnicima” koja govori o Šantiću i dobitnicima njegove nagrade.

– Sve se odigrava u nekoj drugoj dimenziji, svaki glumac glumi jednog umrlog i jednog živog pjesnika koji razgovaraju kroz svoju poeziju – dodala je.

Drugi program je Večer sevdaha, starogradskih pjesama i Šantićevih komponovanih pjesama uz poeziju Mike Antića i Duška Trifunovića, jer je zamisao bila da se u Mostar vrati Šantićevski ambijent.

– U programima su zastupljene sve vrste umjetnosti, dosta institucija kulture grada Mostara, i ovim programom mi smo korak bliže europskoj prijestolnici kulture – Mostar kao europska prijestolnica kulture 2024. u što svi zajedno ulažemo velike napore – naglasila je Fazil-Obad.