Kultura

u maju

Sarajevo će ugostiti Festival fotografije i vizuelnog novinarstva

29/04/2019

Trodnevni Festival slike koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera bit će besplatan i otvoren za javnost

Sarajevo će od 9. do 11. maja ugostiti prvi festival fotografije i vizuelnog novinarstva “VII/Sedam/-Festival slike”, u organizaciji novoosnovane Akademije VII – projekta Fondacije VII i partnera foto agencije VII.

Festival slike predstavit će svjetski priznate fotografe iz foto agencije VII, njihov rad kao i ideje. Program će uključivati razgovore s autorima, panel diskusije, radionice o medijima i vizuelnom novinarstvu, izložbu, projekcije filmova, portfolio sesije jedan-na-jedan, kao i networking.

Trodnevni Festival slike koji je prvenstveno događaj edukativnog karaktera bit će besplatan i otvoren za javnost, saopćili su organizatori.

Akademija VII, organizator Festivala slike u Sarajevu, je novi projekat Fondacije VII i partner foto agencije VII sa sjedištima u Perpignanu, Francuska, Chiang Maiu, Tajland i Sarajevu, BiH. Misija ovog projekta koji će usko sarađivati s lokalnim kulturnim institucijama je stvaranje obrazovne platforme za vizuelno novinarstvo, fotografiju i održivu poslovnu praksu za mlade i talentirane žene i muškarce iz cijelog svijeta. Sarajevo i BiH su sastavni dio ovog projekta.

Osnivač Akademije VII Gary Knight najavio je njihovo prisustvo u regionu i naglasio da su Sarajevo, Bosna i Hercegovina i region Balkana duboko urezani u kulturu VII. Foto agenciju VII su osnovali fotografi koji su pratili rat u BiH od 1992. do 1995. godine kao i bivšoj Jugoslaviji.

Neki od tih fotografa su Ron Haviv, Gary Knight, Christopher Morris, Joachim Ladefoged, rano preminula Alexandra Boulat, Paul Lowe, koji sada radi i živi u Sarajevu. Bosanskohercegovački fotograf Zijah Gafić iz Sarajeva, koji je bio dijete tokom rata, također je član VII, kao i Sara Terry, osnivačica projekta Aftermath/Nakon svega. Oboje se intenzivno bave postkonfliktnom Bosnom i Hercegovinom.

Tokom trajanja Festivala slike, osim panel diskusija, izložbe i filmskih projekcija, bit će održane i dvije radionice koje će voditi fotoreporteri iz foto agencije VII. Jedna je “No Man's Land”, ženska radionica koju vode Linda Bournane Engelberth, Sara Terry i Nichole Sobecki, a druga “After the Image”, koju vode Daniel Schwartz i Philip Blenkinsop, namijenjena onima koji žele razvijati ideje i koncepte za izradu knjiga i/ili izložbi u galerijskim prostorima ili prostorima kulture.

U toku Festivala slike biće otvorena i izložba “Her Take: (Re) thinking Masculinity”/”Njen način: Ponovna razmišljanja o muškosti” koju potpisuje sedam ženskih fotografkinja iz agencije VII.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.