Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo dobija muzej “Mersad Berber” posvećen umjetničkom velikanu

mersad_berber_0333

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predstavnik Fondacije “Mersad Berber” Ensar Berber potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji na uspostavljanju muzeja “Mersad Berber” koji bi bio reprezentativni objekt posvećen velikanu bh. umjetničke scene.

Muzej će biti smješten u prostorijama s više od 400 metara kvadratnih u strogom centru grada, na drugom spratu stambene zgrade, neposredno uz Općinu Stari Grad. Prostor je još uvijek neuređen, ali se očekuje da bi muzej nakon obnove prostora i pripreme za postavku Berberovih djela mogao biti otvoren tokom iduće godine.

Gradonačelnik Skaka istaknuo je nakon potpisivanja sporazuma da je Grad Sarajevo, poslije jako dobro organizirane i reprezentativne izložbe radova Mersada Berbera u Vijećnici, osjetio potrebu da se uđe u projekt formiranja muzeja u partnerstvu sa Fondacijom “Mersad Berber”.

– Cilj je građanima omogućiti dolazak u muzej gdje bi mogli vidjeti šta je i ko bio Mersad Berber. Na ovaj način obogaćujemo ponudu Grada Sarajeva, nudimo jako kvalitetan objekt, stvaramo novu vrijednost i obogaćujemo turističku ponudu – istaknuo je on.

Podvukao je da se projekt realizira u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, dok mu je visoki pokrovitelj član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Da je projekt muzeja zamišljen po uzoru na praksu u svjetskim gradovima naglasio je Ensar Berber, ustvrdivši da će formiranje muzeja posvećenog stvaralaštvu njegova oca biti velika čast za njegovu porodicu.

– U muzeju ćemo imati permanentnu postavku koja će se tematski mijenjati i stalno nadopunjavati. Mojoj obitelji je posebno drago jer ćemo sada imati priliku prikazati cijelu Berberovu postavku u gradu u kojem je otac najviše živio i stvarao. Vjerujem da će ovo biti svjetski projekt – mišljenja je Ensar Berber.

U toku su razgovori sa arhitektima koji će ponuditi idejno rješenje izgleda muzeja, nakon čega će biti utvrđen i iznos sredstava potrebnih za obnovu prostora.

Mersad Berber (1940. Bosanski Petrovac, 2012. Zagreb) bio je jedan od najistaknutijih bosanskohercegovačkih akademskih slikara. Slikarstvo je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 1963. godine, a 1965. godine završio specijalku za grafiku. Od 1978. do 1982. godine radio je na Katedri za crtež i grafiku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Berber je danas poznat u svijetu kao jedan od najpoznatijih grafičara. Njegovo djelo je uvršteno u kolekciju Tate Gallery 1984. godine. Imao je čitav niz samostalnih i kolektivnih izložbi, dobitnik je više od 50 nagrada i priznanja za svoj rad. Od 2007. godine član je Ruske akademije umjetnosti.

Živio je i radio u Zagrebu i Dubrovniku od 1992. godine.