od 23. novembra do 15. decembra

“Sarajevo fest – umjetnost i politika” sa bogatim programom i u trećem izdanju

sarajevo fest (1)

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” u okviru programa će emitovati nekoliko predstava, od kojih će tri biti izvedene uživo

Ovogodišnji “Sarajevo Fest – umjetnost i politika”, koji će biti održan od 23. novembra do 15. decembra, bavit će se između ostalog i činjenicom da živimo hibridne živote, u kojima se više od pola aktivnosti dešava online, na društvenim mrežama.

Direktor Festivala Haris Pašović kazao je danas na konferenciji za medije da smo se nekakao neprimjetno navikli da živimo u nekom novom dobu, dobu u kojem smo ovisni od mobitela, prisutnosti na društvenim mrežama.

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” u njegovom trećem izdanju imat će tri programa: Digitalni forum u okviru kojeg će emitovati seriju podkasta sa gostima iz svijeta biznisa, umjetnosti, medija, politike, filozofije, psihologije, kompjuterske sigurnosti i sociologije, a koji razmatraju hibridnu realnost u kojoj živimo. Art Forum je festivalski program koji će prikazati vrhunske predstave iz BiH, Srbije i Slovenije uživo i u digitalnom formatu, te Forum mladih koji se fokusira na teme što zaokupljaju omladinu.

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” u okviru programa će emitovati nekoliko predstava, od kojih će tri biti izvedene uživo.

Riječ je o predstavama – “Gejm” koju je režirao Žiga Divjak u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča i Maska Ljubljana, a tematski na osnovu stvarnih događaja propituje sudbine migranata. Riječ je o, kako je istrakao Pašović, izuezetno potresnoj predstavi koja više govori o Evropi nego o migrantima, o tom grubom i brutalnom odnosu ljudi prema migrantima. Ta predstava bit će odigrana u studiju BH Televizije i imaće direktni prijenos uživo.

Ostale dvije predstave biće igrane u Pozorištu mladih Sarajevo.

Riječ je o komadima “Tri zime” koju je režirala Jasna Đuričić po tekstu Tene Štivičić i diplpmski je rad studenata glume u klasi profesorke Jasne Đuričić i Sanje Ristić Krajno, te “Hero 2.0” čiji su autori Uroš Kaurin i Vito Weis.

“Sarajevo Fest – umjetnost i politika” također će emitovati seriju podkasta sa gostima iz svijeta biznisa, umjetnosti, medija, politike, filozofije, psihologije, kompjuterske sigurnosti i sociologije koji razmatraju hibridnu realnost u kojoj živimo.

Između ostalog, tu su podcast o medijima u kojima će gostovati Zoran Kesić, Aleksandar Trifunović, na podcastu posvećenom piscima biće upriličen razgovor sa Biljanom Srbljanović i Tenom Štivičić koje će govoriti o temi “Može li feminizam biti ekstreman?” .

Od gostiju i sagovornika koji će govoriti putem Digitalnog foruma također se mogu izdvojiti i mladi pisac Filip Grujić, sociolog, publicist i građanski aktivist Tomaž Mastnak, američki historičar Peter S. Onuf, pozorišni kritičar, teatrolog Ivan Medenic, glumci Boris Isaković, Ivan Pašalić, stručnjak za kompjutersku sigurnost Bruce Schneie, političari Nebojša Vukanović, Nihad UK, Marija Selak-Raspudić i drugi.

Domaćini /voditelji podcasta biće Milena Bogavac, Haris Pašović i Danijal Hadžović.