10x13 metara

Sarajevo Michaelu Schumacheru za rođendan poklonilo mural

Michael Schumacher mural Sarajevo Obojena klapa Goethe-Institut BiH (1)

Projekat oslikavanja murala realizovali zahvaljujući podršci Goethe-Instituta BiH

Jedan od najuspješnijih vozača Formule 1 Michael Schumacher na svoj 53. rođendan dobio je poklon djece Sarajeva – mural dimenzija 10×13 metara. Na ovaj način umjetnici Udruženja Obojena klapa, koji su projekat oslikavanja murala realizovali zahvaljujući podršci Goethe-Instituta BiH, žele iskazati zahvalnost za sve što je popularni Schumi učinio za djecu Sarajeva u ratu i nakon njega.

Benjamin Čengić, Vedran Poričanin, Emir Mušić i Rijad Hadžić proteklih šest dana oslikavali su mural na kojem je nasmijano lice poznatog njemačkog sportiste i filantropa, kao i bolid Ferrarija, tima sa kojim je napravio najveće uspjehe.

“Raduje nas što iz Sarajeva na ovaj način šaljemo rođendansku čestitku velikanu i što mural gleda na ulicu za koju je pokrenuta inicijativa da dobije ime po Michaelu Schumacheru”, poručuju autori.

Mural se nalazi na manjoj zgradi koja gleda na A transvezalu u Aerodromskom Naselju, u kojem je Schumacher posjetio sarajevske mališane, fotografisao se s njima i poklonio im igračke.

Podsjetimo, Schumacher je više puta posjetio Sarajevo u okviru humanitarnih aktivnosti za pomoć ranjenima, a posebno djeci. Donirao je novac i drugu pomoć, družio se s djecom i posjetio nekoliko bolnica.

Sedmerostruki svjetski prvak je krajem 2013. godine doživio tešku povredu glave i od tada se nalazi u induciranoj komi. Podsjećajući da se Schumacher iskazao kao veliki prijatelj naše zemlje, umjetnici koji su oslikali ovaj mural poručuju da je on osmišljen u okviru kampanje Goethe-Instituta BiH pod nazivom “Ich BiH”. Prethodno je u okviru iste kampanje u Mostaru oslikan mural Alberta Einstena, koji je naišao na sjajne reakcije.

Mural prekriva površinu od 130 m2, a prije njegovog oslikavanja obnovljena je fasada zgrade kako bi stanarima i na taj način bio poboljšan kvalitet života. Boje koje su korištene pri oslikavanju imaju posebnu funkciju pročišćavanja zraka.