Kultura

"Buka i bijes"

“Sarajevska zima” i ove godine šalje poruke mira

07/02/2019

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović istaknuo je da Festival otvara svoja vrata svim umjetnicima i poklonicima umjetnosti koji dolaze

Buka i bijes donosi kreativnu reakciju na stanje u svijetu u želji da se poruči da se kreativna snaga može vratiti u stvarni život. Stvarni život je ono što je otvorenost jednih prema drugima, što je sloboda…- rekao je direktor Internacionalnog festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić u Vijećnici pozdravljajući umjetnike, pokrovitelje i prijatelje Festivala koji će večeras svečano biti otvoren 35. put, a do početka proljeća trajati pod motom “Buka i bijes”.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović istaknuo je da Festival otvara svoja vrata svim umjetnicima i poklonicima umjetnosti koji dolaze.

On je naveo da je “Sarajevska zima” festival koji je upisan na mapi velikih, značajnih svjetskih festivala umjetnosti.

Šef kancelarije UNESCO-a za BiH Siniša Šešum uime pokrovitelja Festivala, generalnog direktora UNESCO-a Audreyja Azoulaya pozdravio je učesnike ovog prestižnog međunarodnog festivala.

– Nadam se da će umjetnici proizvoditi dovoljno buke i proširiti cijelom planetom poruke mira kao i davne 1984. godine kada je rođena “Sarajevska zima” povodom Olimpijskih igara – ocijenio je Šešum, uz nadu da će i ove godine iz Sarajeva krenuti snaga povezivanja različitosti.

U auli Vijećnice postavljena je izložba slika fra Perice Vidića, na kojoj dominiraju zimski motivi grada i okolnih planina. Vidić je naveo da je izložba koju čini 40 radova njegov doprinos Festivalu.

Svoje umijeće pokazali su i ostali umjetnici, gosti Festivala iz BiH, Indije, Grčke, Srbije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.