festival

“Sarajevska zima” pod motom “Buka i Bijes” slavi slobodu stvaralaštva

spahic sarajevska zima

Festival će obilježiti i mnoge značajne godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulin bana i 80 godina Udruženja Collegium Artisticum, te realizovati art radionice sa gostujućim umjetnicima

Umjetnici sa svih kontinenata dolaze da, kroz kreativnu buku i bijes, od Bijele tabije, Vijećnice i Narodnog pozorišta na jedinstvenoj pozornici Sarajeva, Grada muzeja, slave slobodu stvaralaštva – poručio je direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić, najavivši ceremoniju otvaranja ovogodišnje Zime pod motom “Buka i Bijes”.

Performansom umjetnika Brace Dimitrijevića u kojem učestvuje 1.000 učesnika i nastupom Državnog ansambla plesa iz Mađarske, otvaranjem galerijskih, pozorišnih i muzičkih vrata Sarajeva organizatori žele uputiti poruku “Nijedna Kuća nije Tijesna ako Čeljad nije Bijesna” i 7. februara 2019. otvoriti XXXV “Sarajevsku zimu”.

Festival će obilježiti i mnoge značajne godišnjice kao što su 830 godina Povelje Kulin bana i 80 godina Udruženja Collegium Artisticum, te realizovati art radionice sa gostujućim umjetnicima.

Predstavit će se više od hiljadu umjetnika iz svijeta literature i povijesti, muzike (orkestri, solisti) pozorišta, drame, opere, baleta, savremenog plesa, filma i vizuelne umjetnosti iz Evrope, Azije, Sjeverne i Južne Amerike i Australije.

Festival organizuje i nedjelje filma iz Japana, Austrije, Mađarske i Nedjelju dokumentarnog filma, te predstavlja svojevrsnu interaktivnu scenu za sve generacije. Obogaćuje i podržava svojim programima čuvanje i zaštitu materijalne i nematerijalne baštine, kulturnu raznolikost, međunarodnu saradnju i razvoj kulturnih industrija.

Počasni gost ovogodišnjeg Festivala je Mađarska. Sedmice kulture Mađarske bit će predstavljene u gradovima BiH do 9. maja 2019.

Specijalni gosti na Festivalu su umjetnici Devet Zmajevih Glava iz Južne Koreje koji će, između ostalog, izvesti gala koncert sa Sarajevskom filharmonijom.

Pokrovitelj Sarajevske zime je generalni direktor UNESCO-a Audrey Azoulay.

U partnerstvu sa Gradom Sarajevo Festival priprema Olimpijadu Kulture Sarajevo 2021., saopćeno je iz Pres službe Festivala.