Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od 8. do 13. maja

Sarajevske večeri muzike otvara najpoznatiji flautista današnjice Emmanuel Pahud

Emmanuel Pahud (1)

Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar

Sarajevske večeri muzike, dvadeset i osme po redu, ponudit će četiri cjelovečernja koncerta u periodu od 8. do 13. maja . Nakon dva izdanja realizirana u sjeni pandemije COVID-19, ovogodišnji SVEM se vraća u svom punom sjaju.

Sarajevske večeri muzike, kako je najavljeno iz pres službe ovog muzičkog festivala, donose defile renomiranih umjetničkih imena, a tome je dokaz i prvi koncert u nedjelju, 8 maja na kome će predstaviti flautista Emmanuel Pahud s orkestrom Sarajevske filharmonije, a pod dirigentskom palicom Evana Alexisa Christa.

Pahud je najpoznatiji flautista današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa s najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman.

Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.