Sarajevske večeri muzike: Ovacije za kvartet Papandopulo

papandopulo 3

Sarajevska publika sinoć je imala priliku uživati u virtuoznim izvedbama fenomenalnog kvarteta saksofona Papandopulo kvartet.

Bio je to još jedan odličan koncert u okviru 23. Sarajevskih večeri muzike.

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista, Nikola Fabijanić (Zagreb, 1976), sopran saksofon, Gordan Tudor (Split, 1982), alt saksofon, Goran Jurković (Zagreb, 1983), tenor saksofon, i Tomislav Žužak (Zagreb, 1978), bariton saksofon. Svi su oni diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Dragana Sremeca.

Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču, te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista. Tokom i nakon studija djelovali su u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet.

Godine 2013. objavili su prvi album Papandopulo u izdanju Croatia recordsa koji je od pet nominacija za nacionalnu diskografsku nagradu Porin osvojio Porina za najbolju kompoziciju.

U posljednjih nekoliko godina ovaj album najprodavaniji je album klasične muzike u Hrvatskoj.

U nastavku programa 23. Sarajevskih večeri muzike večeras, , 18. maja u 20 časova publika će u sarajevskoj Vijećnici imati priliku čuti sarajevski Ženski vokalni ansambl Corona.

Ansambl će se predstaviti interesantnim izborom tradicionalne muzike Balkana u aranžmanima Vinka Krajtmajera, te članica ansambla Tijane Vignjević i Adelite Kadić, kao i djelima Todora Skalovskog, Marka Tajčevića, Nikolaja Kaufmana i Petra Liondeva. Publika će imati priliku čuti poznate melodije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Kosova, Bugarske, te muziku Jevreja Sefarda i Roma sa područja Balkana.

Fondacija za muzičke umjetnosti je za Festivalsku završnicu pripremila još jedan značajan koncert. Na koncertu 19. maja u 20 časova u Narodnom pozorištu nastupit će ruski violončelista Alexander Rudin u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije i dirigentice Samru Gulamović.

Alexander Rudin jedan je od posebno svestranih umjetnika današnjice, koji djeluje kao violončelista, dirigent, pijanista, čembalista, profesor na Moskovskom konzervatoriju, istraživač stare muzike, autor orkestarskih aranžmana, te uspješan muzički rukovodilac. Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Aleksandar Rudin će uz pratnju orkestra izvesti Koncert za violončelo i orkestar u a molu Camille Saint-Saënsa, a publiku na koncertu očekuju još i izvedbe Simfonije br. 1 u c molu Felixa Mendelssohna, te izbor iz baleta Trorogi šešir Manuela de Falle.

Fondacija za muzičke umjetnosti odlučila je pripremiti posebnu pogodnost za učenike muzičkih škola, studente i penzionere, koji će ulaznice za Rudinov koncert moći kupiti sa popustom od 50%.

Ulaznice za koncert zatvaranja 23. SVEM-a su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu!