Kultura

Sarajevski fotograf Almir Panjeta pobjednik fotonatječaja

11/12/2016

Almir Panjeta, fotograf iz Sarajeva, pobjednik je fotonatječaja portala Dnevnik.ba na temu „Čovjek i komunikacija“.

Panjeta je pobijedio s fotografijom „Zemlja zove Mjesec“, a svečanost proglašenja pobjednika upriličena je u subotu navečer u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u sklopu otvorenja izložbe 25 najboljih fotografija pristiglih na natječaj, koja će biti otvorena do 19. prosinca.

Inače, od 150 fotografija, stručni žiri je, pored Panjete, izabrao i 25 najboljih fotografija koje su izložene u Kosači.

Također, na svečanosti je dodijeljena i nagrada publike. Naime, korisnici Facebook stranica portala Dnevnik.ba najviše „lajkova“ dali su fotografiji „Dječje dobacivanje“ fotografa Daria Petrovića.

Panjeta je pojasnio zašto je odabrao sliku „Zemlja zove Mjesec“ gdje su u fokusu „supermjesec“ i telekomunikacijski odašiljač.

„Bila je to jedinstvena prilika da se u ovom položaju zabilježi ‘supermjesec’. Inače, iznimno mi je drago što ovaj natječaj organizira jedan Internet portal, jer su portali postali poznati kao ‘ubojice fotografije’. Zbog toga je ovaj natječaj portala Dnevnik.ba dodatno dobio na vrijednosti, jer smatram da je jako važno da portali potiču razvoj fotografije“, rekao je Panjeta.

Petrović je, pak, rekao kako je sretan jer su korisnici Facebooka prepoznali njegovu fotografiju.

„Lijepo je pobijediti. Sretan sam zbog činjenice da mi je fotografija izložena. Nastala je spontano. Iako su osobe na fotografiji odrasli ljudi nazvao sam je ‘Dječje dobacivanje’, jer su se odrasli na fotografiji u tom trenutku ponašali kao djeca“, kazao je Petrović.

Ivan Kelava, predsjednik stručnog žirija, izjavio je kako je bilo izuzetno teško od 150 fotografija, odabrati 25 najboljih.

Glavni urednik portala Dnevnik.ba Jurica Gudelj naglasio je kako je fotonatječaj osmišljen s ciljem ukazivanja na važnost kvalitetne fotografije u medijima.

Panjeta je kao nagradu dobio fotoaparat tvrtke Canon, dok je Petrović dobio tablet.

Stručni žiri su činili Ivan Kelava, dugogodišnji fotograf, Jurica Gudelj, glavni urednik portala Dnevnik.ba, te Josip Blažević, novinar i dugogodišnji djelatnik u kulturi.

Komentari