Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

KSC Skenderija

Sarajevski sajam knjiga: Okupilo se više od 100 izdavača

sajam knjiga sarajevo AA (1)

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo rekao je da nakon 2,5 godine Centar Skenderija opet otvara vrata sajmovima u Sarajevu

Više od 100 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regiona učestvuje na Internacionalnom sarajevskom sajmu knjiga i učila koji je otvoren u sarajevskoj dvorani “Mirza Delibašić” u Centru Skenderija, a koji će trajati do 11. oktobra, javlja Anadolu Agency (AA).

Ulaz je slobodan, a prvih pet posjetilaca tradicionalno je dobilo knjige na poklon od organizatora. Svečano otvorenje sajma bit će upriličeno večeras.

Direktor KJP Centar Skenderija Amer Kapo rekao je da nakon 2,5 godine Centar Skenderija opet otvara vrata sajmovima u Sarajevu.

“Sarajevski sajam je jedan od najprepoznatljivijih brendova kada su u pitanju sajmovi. Sajam knjige je jedan od naših najvažnijih sajmova koji se održava u Skenderiji. Opet otvaramo vrata, nažalost, u doba pandemije ali smo izvršili sve pripreme da prođe u najboljem redu. Sajam traje od 6. do 11. oktobra od deset do 19 sati. Učestvuje više od 100 izlagača iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Srbije, Turske i još nekoliko drugih zemalja”, pojasnio je Kapo.

Kako je kazao, potrudili su se da sajam bude u mjeri kao što je bilo prije pandemije.

“Ovo je na neki način novi početak da Skenderija i Sarajevski sajam opet oživi tu sajamsku industriju u BiH. Ako kažemo da je Sarajevski sajam knjiga najposjećenija sajamska manifestacija u BiH sa više od 50.000 posjetitelja prije pandemije, onda možemo da vidimo kakav je značaj tog sajma i koliko je značajna knjiga”, dodao je Kapo.

Amila Kurtović, bibliotekar ispred Zemaljskog muzeja, kazala je da će na sajmu predstaviti publikacije, s fokusom na zadnje koje su izašle i suvenire koji se najviše izrađuju u Muzeju.

“U posljednjih godinu izašlo je nekoliko novih publikacija, između ostalih, novi ‘Glasnik’ Zemaljskog muzeja prirodnih nauka. Sajam je bitan pogotovo u današnje vrijeme kada se nekako knjige zaboravljaju zbog mnogih digitalnih izdanja. Bitno je za starije, a posebno za mlađe generacije, da budu upoznati sa knjigom, da imaju naviku čitanja knjiga”, pojasnila je Kurtović.

Ahmed Šećunović iz izdavačke kuće “Dobra knjiga” Sarajevo koja već više od 15 godina učestvuje na sajmovima.

“Više od 2,5 godine nije bilo sajma, bilo je neobično i nismo imali te neposredne susrete sa čitaocima. Ogroman je značaj knjige, meni na privatnom planu. Knjige mijenjaju život”, dodao je Šećunović.

Među prvim posjetiocima sajma bila je Berislama Kosić.

“Meni je sajam jako bitan. Knjiga meni znači život. U ratu sam bila ovdje i Šahinpašić je otvorio neki sajam, više se i ne sjećam koji je bio. U takvim situacijama, kada vam je život ugrožen, kada nemate šta jesti, neko misli na našu glavu. I dok sam na nogama ne bih propustila sajam”, ispričala je Kosić.

I Ibrahim Hodžić je jedan od prvih koji su danas stigli u Skenderiju na Sajam knjiga.

“Uvijek sam na Sajmu knjigu i to među prvima. Jako je bitan sajam. Posjećenost na sajmu je uvijek bila velika. Uvijek čitam, čak i pišem, odrastao sam uz knjigu”, rekao je Hodžić.

Posljednjeg dana sajma će biti dodijeljene sajamske nagrade u 15 kategorija. Ove godine će biti dodijeljene i posebne nagrade za pet najinventivnijih maski (zaštitnih) posjetilaca sajma.

Počasni gost Sarajevskog sajma je Crna Gora koju predstavlja Međunarodni sajam knjige iz Podgorice.

U okviru sajma bit će obilježeno i nekoliko jubileja, 100 godina međunarodnog PEN-a, 60 godina Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i 30 godina Međunarodnog centra za mir.