Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zanimljiv projekat

Sarajlija Mirza Agić napravio “Covid diary”, seriju fotografija iz prvog lockdowna

230221_mirza_agic

U to vrijeme je prestao raditi u ugostiteljstvu upravo zbog pandemije, te se ozbiljnije posvetio fotografiji koja je bila njegov dugogodišnji hobi

Sarajevski fotograf Mirza Agić tokom prvog “lockdowna” u Sarajevu prošle godine napravio je seriju fotografija koje su potom izložene u Historijskom muzeju pod nazivom “Covid Diary”.

U martu prošle godine kada su uvedene restriktivne mjere zbog pandemije, Agić je odlučio izaći na ulice i napraviti foto dnevnik pandemije, a rezultat toga su stotine fotografija nastale u tri mjeseca fotografisanja.

Pojasnio je u razgovoru za Fenu da je u to vrijeme prestao raditi u ugostiteljstvu upravo zbog pandemije, te se ozbiljnije posvetio fotografiji koja je bila njegov dugogodišnji hobi.

– Tu priču sa ‘Covid Diary’ smo uvezali s jednim fotografom iz Bergama u Italiji, koji je u to vrijeme bio globalno žarište pandemije, s namjerom da skrenemo pažnju na ozbiljnost situacije i upozorimo da bi se i nama mogao desiti takav scenario – naveo je Agić.

Dodao je da mu se krajem 2020. javila ideja da dio svojih fotografija s motivima Sarajeva izloži u Centru za mlade na Grbavici, a radilo se o crno-bijelim, dokumentarističkim fotografijama kakve inače preferira.

– Prošle sedmice, u želji da se odužim Travniku koji mi je uvijek bio drag, darovao sam seriju fotografija koje sam snimio tokom brojnih posjeta tom gradu. Pružila mi se prilika da u okviru manifestacije ‘Dani Općine Travnik’ organizujem izložbu tog grada iz moje perspektive uz pomoć susretljivih domaćina – istakao je Agić.

Također, kazao je da je prošle godine radio kao fotograf za kampanju “Odmori u BiH” za promociju domaćih turističkih destinacija tokom koje su nastale brojne zanimljive fotografije koje bi mogao iskoristiti za neku narednu izložbu.