Sarajlije ispred Vijećnice čitale iz protesta

sarajevo citanje (4)

Ispred sarajevske Vijećnice i Gradske biblioteke u Beču danas je održano javno čitanje u znak podrške inicijativi Narodna čitaonica: Vijećnica je naša! protiv komercijalizacije i privatizacije Vijećnice, nekadašnje zgrade Narodne i univerzitetske biblioteke BiH i jednog od kulturnih simbola grada Sarajeva i BiH.

Javnom čitanju “Dva grada, jedna borba” u Sarajevu prisustvovala je grupa građana koji su zatražili da se Vijećnica otvori za besplatne posjete jedan dan u sedmici ali i da se otvori zajednička čitaonica unutar simbola Sarajeva.

Danas okupljeni su poručili da je Vijećnica prije rata pripadala “svima nama”.

“U njoj je bilo kao u košnici, tragalo se za knjigama i dokumentima, čitalo se, izučavalo, u holu se sretalo i diskutovalo. Pripadala je svima koji su u nju dolazili. Kada je spaljena 1992. godine vjerovali smo da to nije kraj njene priče, da će opet biti riznica znanja otvorena za sve”, istakli su okupljeni.

Naglasili su da je Vijećnica u potpunosti otuđena od Sarajeva i cijele BiH.

Među danas okupljenim bila je i Bedita Islamović koja radi u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. U biblioteci radi više od 30 godina, a kako je kazala

“Ja sam vrata ove zgrade otvarala 11 godina. Sjećanja na taj životni period su mnogo lijepa. To je bilo vrijeme kada su studenti stajali u redu već u sedam sati kako bi dobili mjesto u čitaonicama. Nažalost, granatama i plamenom je Nacionalna i univerzitetska biblioteka istjerana iz zgrade”, pojasnila je Islamović.

Selma Asutić je podsjetila da su 3. decembra pokrenuli akciju “Narodna čitaonica”.

“Tražimo da se unutar Vijećnice osposobi jedna soba koja bi funkcionisala kao čitaonica i da se jedan dan u sedmici ne naplaćuje ulaz. Mnogi ljudi ne znaju da je nakon obnove i ponovnog otvaranja Vijećnice 2014. ova zgrada u potpunosti komercijalizirana, otuđena od građana i građanki”, istakla je Asutić.

Naglasila je da je ova zgrada trenutno tu za turiste. Prema njenim riječima, danas je i u Beču, ispred Gradske biblioteke, upriličeno čitanje u znak solidarnosti sa aktivnostima u Sarajevu.