IV Festival premijera

“Savršeni proizvod” na sceni Teatra kabare Tuzla

savrsen proizvod

Režiju potpisuje Miroljub Mijatović, a u predstavi igraju Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić

Predstavom “Savršeni proizvod”’ autora Lane Šarić i G.B.Shawa u petak, 1.novembra, u okviru IV Festivala premijera predstavit će se koprodukcija nastala između Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Teatra kabare Tuzla i Studentske scena ADU Univerziteta u Tuzli.

Režiju potpisuje Miroljub Mijatović, a u predstavi igraju Adna Hasanić, Anđela Ilić i Ermina Nišić.

Predstava „Savršen proizvod“ rađena je po motivima dva dramska teksta, “Meso” hrvatske spisateljice Lane Šarić i „Zanat gđe Vorn“ Bernarda Showa.

Oba teksta govore o kompleksom odnosu roditelja i djece, te kako je zapravo malo roditelja koji neće pokušati određivati živote svoje djece, s manje ili više pritiska. Oba pisca, mada pripadaju različitim epohama, izvanredno uočavaju i definiraju roditeljske frustracije koje oni “rješavaju” preko svoje djece, u ovom slučaju gotovo brutalnim pritiscima majke na kćer.

U kontekstu “novog doba” kći mora shvatiti važnost novca, svojeg vanjskog izgleda i dobre udaje. Djevojčica mora postati “savršen proizvod”, u skladu s globalnim trendovima potrošačkog društva.

Ignorisanje unutarnjih potreba i trka za novcem imaju svoje posljedice. Predstava je obogaćena i dokumentarističkim dijelovima u kojima se govori o prostituciji i njenim posljedicama na cjelokupno društvo.