“Scream For Me Sarajevo” najbolji dokumentarni film na festivalu u Čikagu

Scream For Me Sarajevo

Bosanskohercegovački dokumentarni film Scream For Me Sarajevo osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Internacionalnom festivalu filma i muzike u Čikagu, CIMM Festu, održanom u periodu od 9. do 12. novembra 2017. godine.
Ovo je već deveta nagrada filma režisera Tarika Hodžića i scenariste Jasenka Pašića, nastalog u produkciji sarajevske produkcijske kuće Prime Time.

Ovaj film, za kojeg postoji mišljenje da je jedan od najvrijednijih filmova o sarajevskoj opsadi, prati događaje dolaska frontmena kultnog metal benda Iron Maiden, Brucea Dickinsona i njegovog benda u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je i održan koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC).

Selektorica za dokumentarni program Sarajevo Film Festivala, scenaristica, redateljica i filmska kritičarka, Rada Šešić, koja je desetine puta pratila film Scream For Me Sarajevo na festivalima širom Evrope i svjedočila njegovom izuzetnom prijemu kod međunarodne publike, napisala je komentar “Velika kvaliteta filma Scream For Me Sarajevo je rediteljska i scenaristička osmišljenost filma koji nas sa puno šarma i humora vodi kroz teške, tragične, bolne okolnosti samog koncerta. Nakon ovog filma, za razliku od mnogih drugih koji govore o istom periodu u Sarajevu, gledatelji nisu deprimirani gledanjem teške tragedije jednog grada i njegovih stanovnika nego su nekako ushićeni i dirnuti, kao da ih je dodirnula neka plemenita magična zraka ljepote življenja i vjere u čovjeka, unatoč svemu.
Ovo je univerzalan film, jer ga možemo transformirati vrlo lako na sve nivoe teških ljudskih okolnosti, u sve zemlje svijeta, u sve kulture, tamo gdje je zavladala epidemija, područje tsunamija, te svih pojava gdje je nada nasušno potrebna. Isto tako, ako zumiramo unutar svake obitelji, ovaj film je kao melem, jer nas uči kako se možemo i trebamo izdići iz bola i kako je potrebno gajiti nadu i vjerovati u nemoguće, kako nikada ne smijemo dopustiti da nas nada ostavi.”

Osim CIMM festivala u Čikagu, film je proteklog vikenda također doživio kanadsku premijeru na filmskom festivalu Hamilton na kojem je u ime ekipe filma nazočio protagonista Alex Elena, a u narednom periodu predstoje projekcije na festivalu Rokumenti u Finskoj i na Mostar Film Festivalu.