Kultura

poziv predsjedništvu bih

SDP: Izmijeniti odluku o imenovaju članova Komisije za očuvanje spomenika

15/02/2021

Kažu da posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta

Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine pozvala je Predsjedništvo BiH da korigira odluku o imenovanju nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, nazivajući je neustavnom i antidejtonskom.

U saopćenju su napomenuli da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH.

Kažu da posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta.

– Iako je u odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a s takvom praksom nastavilo je i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu – smatraju u SDP-u.

Na sastav Komisije reagirao je, podsjećaju, i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, a takvu odluku osudili su i ambasadori Quinte i Republike Turske.

– Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH – rečeno je u saopćenju.

Stoga su pozvali članove Predsjedništva BiH da korigiraju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.