Sedmi dan 17. festivala bh. drame u znaku Pratećeg i Kids programa

bnp
Foto: Draženko Jurišić

Subota, 12. maj u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je protekla u znaku Pratećeg i Kids programa 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018. Subota, 12. maj u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je protekla u znaku Pratećeg i Kids programa 17. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica 2018.

Sedmog festivaskog dana u okviru Kids programa u 11 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica je izvedena predstava „Bajka u bajci“, nastala prema tekstu Fuada Tabaka, u režiji Željka Miloševića. Predstava je namijenjena prvenstveno za djecu, ali je edukativnog karaktera, te je pogodna i korisna i za sve ostale uzraste. „Bajka u bajci“ govori o opreci dobra i zla, prikazanih i kroz elemente lutkarstva, vodeći računa da u predstavi nema kazne za njene likove nego se pruža šansa svakome da bude dobar i da pobijedi zlo.

U predstavi koja je nastala kao koprodukcija BNP Zenica i Festivala dječije umjetnosti Sarajevo igraju glumice i glumac iz ansambla BNP-a: Lana Zablocki-Džehverović, Anđela Ilić i Zlatan Školjić, te polaznice i polaznici Dramskog studija Dječije, omladinske i lutkarske scene: Lamija Salihović, Ahmed Jašarević, Ismar Spahić, Ana Kulier i Sara Mecan. Scenografiju potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i izradu lutaka Ena i Mensur Begičević

. Izbor muzike bio je povjeren Igoru Kasapoviću, a scenski pokret i koreografija Snežani Vidović.U 20 sati na Maloj sceni ,,Žarko Mijatović” je izvedena monodrama ,,Bosanska kraljica”  u produkciji Teatra Kabare Tuzla. Monodramu ,,Bosanska kraljica” režirao je Vlado Kerošević.

Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Oživljavajući život Katarine Kosače, buđenjem iz legende, ova predstava svjedoči o ženskoj snazi, vjeri, mudrosti, hrabrosti, boli, ljubavi prema Bosni. Pokazuje životni put popločan mnogim preprekama, žene koja nikada nije zaboravila svoje porijeklo i koja se, do kraja života, borila za očuvanje kraljevstva i bosanskog naroda.

Ulogu Katarine Kosače ostvaruje magistrica umjetnosti Ivana Milosavljević. U nedjelju, pretposljednjeg festivalskog dana će biti upriličen bogat festivalski program u okviru Pratećeg i Takmičarskog programa. U okviru Takmičarskog programa u 20 sati na Velikoj sceni BNP-a će biti izvedena predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR

„Jedvanosimsoboakalomistobo”, prema tekstu Nejre Babić i Aleša Kurta, u režiji Aleša Kurta.  Isti dan u 18.30 sati, u okviru Pratećeg programa će biti upriličen razgovor sa Zijahom A. Sokolovićem, a u povodu dodjele Nagrade ,,Adem Ćejvan” za životno djelo. U 22 sata će biti izvedena autorska monodrama ,,Međuuigre 0-24“ Zijaha A. Sokolovića.