Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Šešić: Dokumentarni film traje mnogo duže u sjećanju gledatelja

Pravo Ljudski Film Festival

Takmičarski program dokumentarnog filma ostavio je veliki pečat na 24. Sarajevo Film Festival i vrlo sam zadovoljna kako je publika prihvatila filmove koje sam odabrala – kazala je Feni selektorica tog programa Rada Šešić.

Istakla je da je sa velikom pažnjom odgledala 280 dokumentarnih filmova koji su pristigli na Festival, a da je publika imala priliku pogledati njih 16.

Šešić je objasnila da se kroz sve dokumentarne filmove ‘prožimaju’ različite teme te da filmski autori pokušavaju pronaći nove izraze i biti inovativni u pristupu i radu sa filmskim jezikom, što je posebno raduje.

Istakla je da autori dokumentarnih filmova vole eksperimentirati sa samom formom te da je publika imala priliku vidjeti nekoliko esej-filmova, među kojima je i nagrađeni film za ljudska prava “Araf” (Turska, Grčka, BiH) Didema Pekuna koji predstavlja poetičan esej o Bosni i Hercegovini, ljudima i historiji.

– To je filozofski esej sa zanimljivom autorskom refleksijom i taj film ostavlja mnogo prostora publici za vlastito razmišljanje i interpretaciju, što pokazuje da je dokumentarni film vrlo izazovna forma za redatelje – kazala je.

Pohvalila je i činjenicu da se na ovogodišnjem Festivalu predstavio veliki broj redateljica i producentica, ali i mladih debitantskih autora.

Kao vrlo zanimljivo je izdvojila i to da su članovi filmskih ekipa u Sarajevo došli u velikom broju te da su od svake projekcije pravili veliki događaj. Ističe da se u tome ističe ekipa filma “Ghetto Balboa” Arpada Bogdana iz Mađarske, čiji je fokus na mladog Roma koji pokušava postati profesionalni bokser.

– Ekipa je došla u Sarajevo sa punom opremom i ispred Cinema Citya i Bosanskog kulturnog centra su napravili bokserski ring i učili mlade dječake iz BiH prvim bokserskim koracima – pojasnila je.

Šešić je istakla da na projekcijama dokumentarnih filmova nema ‘crvenog tepiha’ i poznatih glumaca, ali da su emocije snažnije kada se običan čovjek iz filma pokloni publici.

Pored projekcija, istakla je, daju mogućnost publici da razgovaraju sa autorima i nakon filma, ali i dan poslije, što je unikatna debitna platforma koju ostali filmski festivali nemaju.

– Dokumentarni film je poseban po tome što ne traje samo nekoliko sati u kinu, već mnogo duže u mislima i sjećanju gledatelja – zaključila je selektorica Takmičarskog programa za dokumentarni film Sarajevo Film Festivala Rada Šešić.

U kategoriji Takmičarskog programa dokumentarnog filma “Srce Sarajeva” dodijeljeno je filmu “Srbenka” (Hrvatska) Nebojše Slijepčevića, a u okviru iste kategorije dodijeljene su još dvije nagrade – Nagrada za ljudska prava filmu “Araf” (Turska, Grčka, BiH) Didema Pekuna te Specijalna nagrada žirija ostvarenju “Devetomjesečni rat” (Mađarska, Katar) Laszla Csuja.