Multimedijalna izložba

Šešić-Fišer: Svaki umjetnik osjeća zov Itake, čežnju za osobnim odredištem

sesic fiser (1)

Da je umjetnost sama po sebi odgovor na taj poziv, svjedočanstvo putovanja prema nekom konačnom i vrlo osobnom odredištu

Multimedijalna izložba slika sa filmskom večeri i plesnim performansom “Čežnja za Itakom”, multimedijalne umjetnice Nene Šešić-Fišer, nekadašnje studentice sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, otvorena je u galeriji kulturnog centra “Podium Mozaiek” u Amsterdamu.

Šešić-Fišer se predstavila publici u punom rasponu svoga umjetničkog stvaralaštva – od slikarstva i filma, do plesa i muzike. Poziv na povratak prirodi je glavni moto ove izložbe.

Govoreći o izložbi, ova umjetnicima je u izjavi za Fenu kazala da je Odisejeva Itaka značila cjeloživotno putovanje prema kući, jednako ispunjeno kako čežnjom za mjestom svog porijekla, tako i fascinacijom neizmjernom ljepotom i raznolikošću svijeta.

-Vjerujem da svaki umjetnik osjeća ovaj zov Itake. Da je umjetnost sama po sebi odgovor na taj poziv, svjedočanstvo putovanja prema nekom konačnom i vrlo osobnom odredištu. Budući da sam skoro pola života daleko od mjesta svog porijekla i mladosti, osjećam kako ta čežnja odzvanja u mojoj duši sve jače. Iako izražen u različitim medijima i tehnikama – slikama, filmovima i plesu, ovaj moj ‘zov Itake’ predstavlja niti tapiserije koja me čini onim što jesam – ističe Šešić-Fišer.

U filmskoj večeri upriličenoj prilikom otvorenja, prikazano je osam kratkih, animiranih i eksperimentalnih filmova koje je autorica realizirala u posljednjih desetak godina u saradnji sa svojim životnim partnerom, nekadašnjih profesorom sarajevskog Filozofskog fakulteta Nenadom Fišerom.

Pažnju je poetikom privukao animirani film “Mondrianov uzvik radosti”, koji je rađen prigodom obilježavanja 200 godina postojanja kraljevskog društva “Kunstliefde” u Utrechtu, čiji je član i Nena Šešić-Fišer. Među članovima ovog najstarijeg umjetničkog udruženja te vrste u Nizozemskoj su i i imena poput Dick Brune i Gerrit Rietvelda, a najpoznatiji među njima nedvojbeno je bio Piet Mondriaan, čija se 150 godišnjica rođenja obilježava ove godine. Film se nalazi u arhivi Mondrianovog muzeja u Amersfoortu i predstavlja svojevrstan hommage djelu ovog velikog slikara.

Interesovanje publike privukla je izvedba plesnog performansa “Mermaid's Shadow“ (Sirenina sjenka) u nastavku kojeg je prikazan eksperimentalni film “Poseidon“.

Sama izložba slika, koja će biti otvorena do 1. maja 2022., obuhvata 26 slika većeg formata iz ciklusa “Itaka“, “Slavenska mitologija“ i “Maspalomas“. Nakon Amsterdama izložba će se preseliti u Utrecht, gdje će se u nekoliko teatara uz slike održati i više filmskih večeri s plesnim performansom “Mermaid's Shadow“.

Nena Šešić-Fišer rođena u Bjelovaru (Hrvatska), studirala i živjela do rata u Sarajevu, danas živi i radi u Utrechtu (Nizozemska). Po zanimanju je slikarica, ali i vizualna umjetnica multidisciplinarnih interesa, redateljica i animatorica, plesačica i pjevačica. Svoje slike i video instalacije izlagala je u brojnim europskim galerijama, a njezini kratki i animirani filmovi prikazani su na nekoliko međunarodnih filmskih festivala. Ova raznolikost Neninog umjetničkog djelovanja potaknula je nizozemsku televiziju da snimi nekoliko dokumentarnih filmova o njezinom životu i radu.

Radovi Nene Šešić -Fišeg mogu s evidjeti na: www.nena-art.com te na instagramu:@nena_sesic_fiser.