Kultura

sastanak u sarajevu

Šešum: Okončati nominiranje Vjetrenice na UNESCO-vu listu do 31. januara

01/10/2020

Imajući u vidu pozitivno iskustvo regionalne saradnje iz oblasti kulture, a kroz Vijeće ministara kulture jugoistočne Evrope za održiv razvoj kulture (COMOCOSEE) dogovoreno je iniciranje takve saradnje i u polju nauke

Šef ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum posjetio je Ministarstvo civilnih poslova BiH i sa ministricom Ankicom Gudeljević razgovarao o nekoliko značajnih tema.

Ohrabrujuća vijest za obrazovne sisteme u BiH je novi projekt UNESCO-a i UNICEF-a kojim bi obrazovni radnici dobili alatke kojim bi poteškoće sa kojima se suočavaju kroz i pandemiju corona virusa, nadišli.

Druga značajna tema je nominiranje špilje Vjetrenica na UNESCO-vu listu, a koje treba biti okončano do 31. januara 2021. godine. Uz tu nominaciju neophodno je donijeti na kantonalnom nivou zakon kojim bi Vjetrenica ponovno bila pravno zaštićena.

Imajući u vidu pozitivno iskustvo regionalne saradnje iz oblasti kulture, a kroz Vijeće ministara kulture jugoistočne Evrope za održiv razvoj kulture (COMOCOSEE) dogovoreno je iniciranje takve saradnje i u polju nauke. Kako se saradnja kroz kulturu pokazala uspješnom otvorila se mogućnost za pokretanje takve inicijative i za polje nauke kako bi bili ojačani kapaciteti svih zemalja pojedinačno i kako bi nauka, koja je po definiciji otvorena, uistinu to i postala protokom informacija i argumenata.

Posljednja tema razgovora odnosila sa na sedam institucija kulture i brojne izazove koje rješavanje statusa tih institucija nosi sa sobom, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.