Šešum: Upis stećaka na listu UNESCO-a jedan od najvećih događaja u 2016.

sinisa_sesum

Upis srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a jedan je od najvećih, ako ne i najznačajniji događaj u 2016. godini koji se odnosi na promociju kulturnog naslijeđa BiH, a uz to i Hrvatske, Srbije i Crne Gore, ocijenio je u razgovoru za Fenu šef Ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, rezimirajući proteklu godinu u kontekstu kulture, ali i rada te međunarodne organizacije, te najavljujući aktivnosti u ovoj godini.

On podvlači da je taj događaj ujedno i jedan od najznačajnijih projekata za Ured UNESCO-a u BiH, uz ocjenu da je to kruna svih napora koje su tokom šest godina ulagale vlasti četiri države, a UNESCO im je pružao stalnu pomoć u cjelokupnom procesu.

– Upis je izuzetno značajan zbog promocije stećaka. O njihovoj nominaciji govori se od 1999. godine. Međutim, vidjeli smo koliko je dugo trajao proces upisa. Sada se na potpuno drugi način gleda na stećke. Oni nisu samo groblja koja se nalaze svuda po BiH, nego su vrlo značajan segment svjetske kulturne baštine – smatra Šešum.

Mišljenja je da je taj projekt dokaz koliko kultura i kulturno naslijeđe mogu pomoći zbližavanju ljudi i pomirenju u regionu. Uprkos određenim manjim razmiricama između zemalja učesnica tokom rada na projektu, dodao je Šešum, fokus na upis stećaka na UNESCO-vu listu nikada nije došao u pitanje.

Najavljujući planove UNESCO-a za 2017. godinu, Šešum naglašava da je namjera napraviti procjenu stanja u oblasti nematerijalne kulturne baštine kako bi se mogli bolje promovisati prioriteti i omogućiti što bolja zaštita.

– Za neke projekte čekamo potvrdu u vezi finansiranja, prvenstveno projekt vezan za borbu protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima za koje je BiH napravila ogroman pomak u 2016. godini. Nadamo se da ćemo i u ovoj godini još napraviti dodatne aktivnosti kako bi bio ojačan mehanizam zaštite protiv te vrste nelegalne trgovine – ustvrdio je on.

Pojašnjava da je riječ o uspostavljanju koordinacijskog mehanizma uz participaciju svih nadležnih institucija i ministarstava državnog i entitetskog nivoa. UNESCO je nedavno u Rimu sponzorirao obuku 12 bh. eksperata iz različitih institucija, koji su učestvovali na treningu u organizaciji specijalnih jedinica karabinjera zaduženih za borbu protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima.

– Taj segment sada sve više jača. Ne smijemo zaboraviti da na jugoistočnu Evropu “otpada” oko šest posto globalnog nelegalnog tržišta kulturnim dobrima – podvukao je.

Od februara 2017. godine BiH će preuzeti predsjedavanje Vijećem ministara kulture jugoistočne Evrope za šta će UNESCO pružiti svu potrebnu pomoć da bi taj proces koji traje 12 mjeseci prošao što uspješnije kako bi se naslijeđe BiH i regiona promovisalo na najbolji mogući način.

Fajl za upis Konjičkog drvorezbarstva na Listu svjetske baštine UNESCO-a dorađen je u skladu s preporukama i predat Komitetu UNESCO-a, a odluka o upisu bi trebala biti donesena na sljedećoj sjednici Komiteta u novembru 2017. godine.

– Konjičko drvorezbarstvo bi bilo drugi element nematerijalne kulturne baštine BiH na UNESCO-voj listi, nakon što je na nju upisan Zmijanjski vez. Tim upisom je otvoreno vrlo bitno poglavlje vezano za zaštitu i promociju nematerijalne kulturne baštine u BiH, jer do tada se vrlo malo na tome radilo. Treći element je već pripremljen – Branje trave Ive na Ozrenu, te će taj fajl vjerovatno biti razmatran tokom 2017. godine, da bi konačnu odluku za to mogli imati 2018. godine – naglasio je Šešum, pojašnjavajući da po procedurama UNESCO-a jedna država godišnje može predložiti jedan fajl za upis.

I za špilju Vjetrenica su pokrenute određene aktivnosti za nominaciju, a UNESCO će pružiti svu potrebnu pomoć u tom procesu. Stanovište UNESCO-a je da je izuzetno značajno zaštiti kompletan dinarski krš u saradnji s drugim zemljama, no Šešum je mišljenja da to ne sprječava BiH za pokretanje tog procesa.

– Pored toga, postoje određene pripreme za upis sevdalinke, kao i za skokove sa Staroga mosta u Mostaru, a tu je još elemenata koji zavrjeđuju pažnju za upis na Listu nematerijalne baštine UNESCO-a. Također, nadamo se da će BiH tokom 2017. godine imati upis ili barem kandidaturu koja će pomoći da se proglasi prvi rezervat čovjeka i biosfere, a riječ je o upisu na tu listu prašume Perućice sa dijelom nacionalnog parka Sutjeska – kazao je.

Očekuje se također da će u 2017. godini biti odobrene dvije aplikacije UNESCO-a za upis u registar Memorija svijeta, kao vrlo značajan projekt za pokretna dobra koji je ekvivalent Listi svjetske baštine. Riječ je o upisu Hagade te najvrijednijih dijelova zbirke Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu na tu listu.

U fokusu rada UNESCO-a bit će i oživljavanje Zemaljskog muzeja BiH, čiji rad, kako smatra Šešum, mora biti promovisan. Početkom ove godine očekuje se uspostavljanje saradnje tog muzeja sa Muzejom Louvre u Parizu, u čemu će posredovati UNESCO.

UNESCO će također implementirati projekt obnove prostorije za Hagadu u Zemaljskom muzeju BiH, a finansirat će ga Vlada Republike Francuske, dok je UNESCO obezbijedio sredstva za reprint Hagade. Pored toga, UNESCO je obezbijedio i određena sredstva za obnovu dijelova muzeja koji su oštećeni u poplavama 2016. godine.

Komentirajući stanje kulturnog naslijeđa u BiH, Šešum najveću “prijetnju” njegovoj zaštiti vidi u nedostatku novca. UNESCO pokušava zajedno s nadležnim institucijama, na nivou Vijeća ministara i entiteta, da iznađe modus za osiguranje veće zaštite spomeničke baštine. U tome posebno važnim smatra da je Komisija za očuvanje nacionalih spomenika BiH ušla u proces kategorizacije spomenika.

Šef Ureda UNESCO-a u BiH podvlači da su u prošloj godini tri agencije UN-a – UNDP, UNESCO i UNICEF pod visokim pokroviteljstvom Predsjedništva BiH implementirali projekt “Dijalog za budućnost”, gdje se kroz tri komponente – obrazovanje, kulturu i mlade pokušava pomoći procesu pomirenja u BiH.

– To je vrlo bitna stvar, jer se sve te komponente moraju posmatrati zajedno. Jer, bez kulture nemamo dobro obrazovanje, a isto tako kultura bez obrazovanja određenih kadrova ne može biti održiva – smatra on.

Kada je riječ o projektu restauracije mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu, svi predviđeni radovi su završeni i u toku je priprema dokumentacije za zvanični tehnički prijem radova. Prije mjesec dana dolazili su predstavnici Direkcije za ceste i mostove Republike Turske koji su potvrdili da su radovi izvedeni u skladu s pripremljenim projektom.

– Očekujemo da se na proljeće ili do ljeta iduće godine most i zvanično otvori. Opština Višegrad je zamolila tursku vladu ili TIKU da se urade još određene stvari kako bi most bio pristupačniji građanima te kako bi mogli što bolje uživati u njemu i njegovom okolišu, što je TIKA prihvatila. Za nas je jako bitno da opština Višegrad konačno počne raditi na razvijanju turističkih potencijala kako bi jednostavno sama lokalna zajednica imala koristi od vrlo značajnog kulturnog naslijeđa na njihovoj teritoriji – zaključio je u razgovoru za Fenu Siniša Šešum.