Kultura

Slavna opera

“Seviljski berberin” u četvrtak u NPS, održana generalna proba

04/12/2018

Za subotu 8. decembar u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo najavljena je prva repriza

Slavna opera ‘Seviljski berberin’ Gioacchina Rossinija, u koprodukciji italijanskih i bh. umjetnika, premijerno će biti izvedena u četvrtak, 6. decembra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, gdje je večeras održana generalna proba.

Ta postavka predstavlja ambiciozni primjer koprodukcije Narodnog pozorišta Sarajevo i Italije koja je u tu svrhu stavila na raspolaganje Grupu ‘Zero Positivo’, tim s dugogodišnjim iskustvom u pozorišnom i opernom sektoru.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je da je to zajednički projekt Narodnog pozorišta Sarajevo i Ambasade Italije u BiH.

“Autorsku ekipu čini kreativna grupa ‘Zero Positivo’ koji su dali režisera i kostimografa, scenografa, dirigenta. Bh. strana, osim prestižne pozorišne scene, učestvuje u projektu sa akterima, opernim solistima i horom, uz pratnju Sarajevske filharmonije. Gostujući solisti su iz Slovenije i Bugarske”, naglasio je.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi istaknuo je da je cilj koprodukcije napraviti nešto što će zauvijek ostati na raspolaganju Narodnom pozorištu Sarajevo.

“Nadam se da će ta opera postati dragulj Narodnog pozorišta Sarajevo i da će moći biti postavljena više puta reprizno u tom pozorištu, ali i širom BiH”, kazao je.

Član Grupe ‘Zero Positivo’ dirigent opere Giovanni Di Stefano podsjetio je da je za izvođenje Rosinijevih opera potrebno dosta iskustva.

“‘Seviljski berberin’ u Sarajevu nije postavljen 13 godina. Mladi solisti sarajevske Opere, budući da nisu izvodili Rosinija sve ove godine, nisu imali priliku da isprate njegov duh za kojim smo u ovom trenutku tragali. Međutim, svi su dobili priliku da sudjeluju i u jednom od prvih narednih izvođenja, mladi tenor (Ileš Bečei) izvodit će ulogu grofa Almavive. Oni su radili sa nama, dobili su priliku da stječu iskustvo. Sve to u dogovoru s Narodnim pozorištem Sarajevo”, istaknuo je.

Opera ‘Seviljski berberin’ postavljena je šest puta u Narodnom pozorištu Sarajevo, a prvi put 1948. godine. Posljednji put je postavljen 2005. godine.

Za subotu 8. decembar u 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo najavljena je prva repriza slavne opere ‘Seviljski berberin’ Gioacchina Rossinija, čija se 150. godišnjica smrti obilježava ove godine širom svijeta.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.